Cea mai mare pălărie de paie din Europa se află în România (Poze)

Apropo.ro / 24.05.2012, 16:40
Cea mai mare pălărie de paie din Europa se află în satul Crișeni, la granița dintre județele Mureș și Harghita, și are un diametru de 5 metri.

România deține titlul de țara cu cea mai mare pălărie de paie din Europa. În satul Crișeni, între județele Mureș și Harghita, există Muzeul Pălăriilor de Paie ce aparține familiei Szocs Lajos.

palarie diametru 2 m

Pălăria de paie cu diametrul de 2 m

Muzeul deține o pălărie de paie purtabilă, cu un diametru de 2 metri și greutatea de 2,65 kg. Aceasta a intrat și în Cartea Recordurilor.

La fabricarea ei s-au folosit 500 m de împletitură de paie, 22.555 de fire de paie, 1.799 km de ață și a fost gata în „doar” 12 zile.

În curtea Muzeului Pălăriilor de Paie mai există o uriașă pălărie din paie cu diametrul de 5 metri!

Tot acolo se mai află și o minunată colecție de trovanți (porțiuni elipsoidale din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase, cf. Dexonline.ro), provenind din albia pârâului Cușmed, ce curge în apropierea Muzeul Pălăriilor de Paie.

palarii

Muzeul Pălăriilor de Paie

Confectioneri de pălării din paie, cei din familia Szocs sunt continuatorii unei tradiții vechi de trei generații.

„Aici, în Crișeni, împletirea și confecționarea pălăriilor din paie se practică de peste 150 de ani. Astăzi, pălărieri mai sunt doar în vreo zece familii, dar împletirea paielor e o artă cunoscută de toți sătenii”, spune Szocs Lajos-fiul.