Cea mai mica masina din lume e cat o molecula (Video)

Apropo.ro / 11.11.2011, 13:20
Cercetatorii olandezi au anuntat ca au construit cea mai mica masina din lume, a carei dimensiuni masoara a miliarda parte dintr-un metru, reusind sa se deplaseze prin impulsurile unor fascicule de electroni.

Aceasta nu este prima incercare de creare a unei nano-masini insa este prima care a reusit sa se miste. Vehiculul, care este de 60.000 de ori mai mic decat diametrul unui fir de par uman, este format dintr-un corp central la care sunt atasate patru „roti”, alcatuite fiecare din cate un atom.

Pentru a fi pus in miscare, cercetatorii il bombardeaza cu un puls de electroni, reusind sa ii induca un sfert de rotatie. Sfertul de rotatie pune molecula intr-o pozitie nenaturala asa ca nano-masina mai face inca un sfert de rotatie pentru a se echilibra.

Pentru a mentina masina in miscare, este nevoie sa fie „bombardata” constant cu pulsuri de electroni la fiecare jumatate de tura.

Nu este extraordinar de eficienta, luand in calcul faptul ca este nevoie de 10 pulsuri e electroni pentru a deplasa masina 6 nanometri insa acest prototip ar putea avea aplicatii atat in domeniul medical cat si in toate cercetarile din nanotehnologie incepute in ultimii ani.