Cea mai periculoasă slujbă din lume

De: Marian Andrei / 18.09.2012, 13:40
Cea mai periculoasă slujbă din lume
Asiaticii continuă să ne uimească, zi de zi, prin meseriile extrem de periculoase pe care unii dintre ei le practică. După omul care face curățenie la cobre, facând din asta un spectacol pentru turiști, sau cel care desfundă canalizările din India, a sosit momentul să va prezentăm "mecanicul de teleferic" din satul chinez Yushan.

Acum 15 ani, cei 200 de locuitori ai satului izolat Yushan s-au bucurat când autoritățile le-au construit un „teleferic”, care scurta timpul în care ajungeau la cel mai apropiat sat de la câteva zile la „doar” câteva ore. Nu conta că telefericul era de fapt o cușcă metalică suspendată de două corzi metalice subțiri, acționată de un motor diesel. Traseul „telefericului” măsura 1.000 de metri iar cușca metalică traversa distanța între două vârfuri muntoase la peste 400 de metri deasupra văii.

Problemele au apărut atunci când a fost nevoie de o persoană care să opereze și să întrețină „Drumul Cerului„, așa cum a fost numită noua cale de comunicație, pentru că nimeni nu dorea să facă acest lucru.

Problema a fost rezolvată de conducătorul de atunci al satului, care, cu autoritatea funcției, și-a numit unul dintre fii „șef” peste „teleferic”.

Zhang Xinjian este și acum singura persoană care face această slujbă. „Am început să lucrez acum 15 ani, de când a fost pusă în folosință, pentru că nimeni nu a vrut această slujbă. Tatăl meu, care a fost șeful satului, mi-a încredințat-o mie. La început, mă mai ajuta și el, și fratele meu, dar acum acesta a plecat, iar sănatatea tatălui meu nu îi mai permite să muncească, așa că am rămas singur”, a spus Zhang.

Periculozitatea muncii constă în faptul că, fie iarnă, fie vară, dacă suflă puternic vântul, plouă torențial sau este caniculă, săptămânal cablurile trebuiesc unse pe toată lungimea, operațiune care se face stând în poziții foarte periculoase.

Pentru cei cărora această slujbă nu li se pare suficient de palpitantă sau au rău de înălțime, iată o alta, cu care poate concura. La ambele, nu poți greși decât o singură dată.

Cel mai periculos job din lume de pe tare.ro