Cea mai rară balenă din lume, văzută pentru prima dată

De: Gabriela Voicu / 07.11.2012, 17:47
Cea mai rară balenă din lume, văzută pentru prima dată
Două balene din specia Mesoplodon traversii, una dintre cele mai rare din lume, au fost văzute pentru prima dată și cercetate recent.

O balenă cu lungimea de 5 metri, despre care cercetătorii nu știau prea multe, a fost văzuta pentru prima dată pe o plajă din Noua Zeelanda.

Pâna acum, despre această specie erau cunoscute foarte puține detalii, iar asta doar pe baza unor schelete găsite în ultima sută de ani.

De fapt, au fost descoperite două astfel de mamifere, o mamă și puiul ei de sex masculin, în Pitt Island, în 2010. Balenele, care erau vii în momentul în care au fost descoperite, nu au putut fi salvate, iar leșurile lor au constituit primele dovezi consistente pentru cercetarea speciei Mesoplodon traversii.

Mesoplodon traversii

Experții știu de atunci că ele încă trăiesc și că nu sunt pe cale de dispariție, dar nu pot explica exact de ce nu au fost văzute până acum. Aceștia presupun că specia de balene trăiește foarte departe de țărmuri și că se numără printre multe altele nedescoperite încă.

Cercetările oamenilor de știință despre balenele Mesoplodon traversii au fost publicate pe 6 noimbrie, în revista Current Biology.