Cea mai scumpă miere din lume costă la fel de mult ca o mașină

Apropo.ro / 05.02.2014, 14:00
Cea mai scumpă miere din lume costă la fel de mult ca o mașină
Mierea Elfilor este considerată a fi cea mai scumpă din lume. Prețul per kilogram ajunge la 5.000 de euro.

Mierea Elfilor are un preț atât de piperat pentru că provine dintr-o peșteră din Valea Saricayir, orașul Artvin, în nord-estul Turciei. Mierea se găsește la o adâncime de 1.800 m în interiorul peșterii.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Gunay Gunduz este cel care se ocupă de stupi și provine dintr-o familie cu trei generații de apicultori. El este cel care a descoperit peștera în 2009.

Mierea naturală este îmbogățită cu mineralele peșterii, adăugându-i o și mai mare valoare. Gunay a descoperit în peșteră 18 kilograme de miere depusă în orificiile pereților. După o analiză a mierii s-a aflat că are o vechime de 7 ani, că este de bună calitate și că este bogată în săruri minerale.

Primul kilogram de miere pură a fost vândut la prețul de 45.000 de euro, prin licitație, în 2009. Un an mai târziu, un farmacist chinez a cumpărat un kilogram la prețul de 28.000 de euro.

Între timp, turcul a mai scăzut prețul pentru ca afacerea să-i meargă și mai bine. El vinde mierea la 5.000 de euro în borcane de 170 și 250 de grame.

Apicultorul Gunduz spune despre miere că poate fi folosită ca medicament, dar și ca aliment. Are o mulțime de proprietăți pentru organismul uman.

„Mierea din Turcia este considerată a fi cea mai bună din lume. Cea contrafăcută ne strică piața. Prețul unui kilogram de miere bună nu poate fi găsit la mai puțin de 15 euro”, spune Gunduz.