Cea mai tare afacere a Primariei Capitalei

Apropo.ro / 09.03.2005, 10:07
Cea mai tare afacere a Primariei Capitalei
Una dintre cele mai mari afaceri de pe piața Capitalei, emisiunea de eurobonduri de 120 milioane euro a Primariei Capitalei, a stârnit deja nemulțumirea unora dintre competitori, care susțin ca au depus oferte financiare mai bune decât câștigatorii licitației de

Una dintre cele mai mari afaceri de pe piața Capitalei, emisiunea de eurobonduri de 120 milioane euro a Primariei Capitalei, a stârnit deja nemulțumirea unora dintre competitori, care susțin ca au depus oferte financiare mai bune decât câștigatorii licitației de intermediere – consorțiul format din bancile ABN Amro și JP Morgan.

În replica, Cristina Pârvulescu, directorul executiv al Direcției de Management Credite Externe din Primarie, afirma ca punctajul final al fiecarui ofertant a fost stabilit în baza mai multor criterii, care au inclus pe lânga ofertele financiare și experiența internaționala sau pregatirea documentației aferente.

Surse implicate în derularea licitației susțin ca cea mai avantajoasa oferta financiara a venit din partea bancii Credit Suisse First Boston, urmata apoi de cei de la Deutsche Bank și Citibank. „Nu înțelegem decizia Comisiei de licitație deoarece bancile au fost numite câștigatoare în baza unei experiențe mai mari fața de alți participanți”, afirma reprezentantul uneia dintre bancile contestatare.

Conform unor documente intrate în posesia Ziarului Financiar, Deutsche Bank a oferit un comision de 0,25% pentru o emisiune pe 5 ani, 0,30% pentru o durata de 7 ani, respectiv 0,375% în cazul unei maturitați de 10 ani sub valorile de oferta ale consorțiului câștigator – 0,35% (5 ani), 0,40% (7ani), respectiv 0,45% (pe 10 ani).

Oficialii Primariei susțin însa ca valoarea comisionului ce va fi încasat de catre consorțiul câștigator va fi mai mica, urmând sa fie cuprinsa între 85.000 de euro și 120.000 de euro, în funcție de perioada pentru care se face emisiunea, adica 5, 7 sau 10 ani, dar și de dobânda, care nu trebuie sa fie mai mare de 5%.

În comision sunt incluse cheltuieli precum listarea la bursa, întâlnirile cu investitorii, road-show-ul (turneu de prezentare – n.r.) și altele. „Oferta financiara a fost numai unul dintre criteriile luate în calcul la stabilirea câștigatorului licitației, în punctajul final contând și celelalte criterii. În ceea ce privește experiența internaționala, în cazul consorțiilor a fost avuta în vedere experiența internaționala cumulata a membrilor consorțiului, care a fost astfel punctata mai mult decât în cazul unui ofertant individual”, explica Cristina Pârvulescu.

„În plus, unele oferte financiare au inclus toate costurile, cum ar fi cele cu societațile de avocatura angajate”, adauga oficialul Primariei Capitalei.

„Conform legii, puteam sa facem licitație sau sa facem încredințare directa pentru intermedierea emisiunii de obligațiuni municipale. Am facut însa licitație pentru a fi transparenți. Cei care nu sunt mulțumiți de rezultatul licitației o pot contesta în mod legal”, mai spune Cristina Pârvulescu. La licitația lansata de Primaria Capitalei în cursul anului trecut, au depus oferte opt banci, printre care se mai afla Citigroup, BNP Paribas sau Bank Austria.

Ofertele au fost avansate la finele lunii noiembrie, iar reprezentanții Primariei Generale a Capitalei au cerut o extensie a perioadei de valabilitate a ofertelor în luna decembrie pentru a intra pe bugetul din 2005.

Termenul, dobânda și momentul lansarii nu au fost înca stabilite. Ultima emisiune de eurobonduri a României, din urma cu doi ani, a fost lansata cu o dobînda de 5,25% pe an.

În calitate de consultant al municipalitații, consorțiul va alege cel mai bun moment pentru vânzarea obligațiunilor.

Fondurile obținute vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de infrastructura precum construcția pasajului de la Basarab, amenajarea parking-ului de la Gara de Nord și achiziția de tramvaie noi pentru liniile modernizate.

Potrivit reprezentantului municipalitații, valoarea emisiunii ar putea crește la 150 de milioane de euro, daca ratingul acordat Bucureștiului va fi îmbunatațit.

Primarul interimar al Capitalei afirma ca la un rating mai bun, Bucureștiul ar fi contractat chiar 300 mil. euro pentru finanțarea proiectelor de investiții.

În luna mai a anului trecut, agenția de evaluare financiara Standard&Poor’s a anunțat primul rating pentru municipalitatea București, stabilit la „BB” pentru datoriile pe termen lung, cu perspectiva stabila. Ratingul de țara acordat României este „BB plus”, cu o treapta mai ridicat decât cel pentru București, și are perspectiva pozitiva.

Adrian Mîrșanu

Tags: