Cea mai veche masina functionala, vanduta pentru 4,6 milioane $

Apropo.ro / 10.10.2011, 12:12
Cea mai veche masina functionala din lume a fost vanduta, sambata, pentru un pret record, in statul american Pennsylvania.

Cea mai veche masina functionala din lume a fost vanduta pentru 4,6 milioane de dolari.

Se numeste „Marchiza” si a avut pana in prezent doar patru proprietari. Acesta este un record mondial in ceea ce priveste costul unui automobil vechi cumparat prin licitatie.

Modelul De Dion, aparut in 1884 si propulsat cu ajutorul aburilor, poate atinge viteza de 60 de kilometri pe ora. El a fost cel mai apreciat dintre cele 115 de automobile scoase la licitatie de RM Auctions, dar si cel mai aplaudat, mai ales pentru ca si-a facut intrarea pe scena functionand.

Vezi mai multe poze

Pretul de pornire al masinii de epoca a fost de 500.000 de dolari si a ajuns in doar cateva momente la suma de un milion de dolari. Reprezentantii casei de licitatie RM nu au facut inca public numele cumparatorului.

Automobilul a apartinut colectionarului John O’Quinn, decedat in urma cu doi ani, si a fost construit initial pentru contele francez de Dion, de inginerii Georges Bouton si Charles-Armand Trepardoux.

„Marchiza” a fost restaurata la sfarsitul anilor 1980 de un pasionat de automobile britanic numit Tim Moore si a fost vanduta apoi de acesta, in 2007.