Ceaiul verde, baza pt medicamente împotriva cancerului

Apropo.ro / 16.03.2005, 13:28
Ceaiul verde, baza pt medicamente împotriva cancerului
O substanța chimica extrasa din frunzele de ceai verde ar putea deveni curînd baza unor noi medicamente pentru combaterea cancerului, însa aceeași substanța în exces, administrata în timpul sarcinii, ar putea provoca nașterea unor copii cu malformații, transmite BBC


O substanța chimica extrasa din frunzele de ceai verde ar putea deveni curînd baza unor noi medicamente pentru combaterea cancerului, însa aceeași substanța în exces, administrata în timpul sarcinii, ar putea provoca nașterea unor copii cu malformații, transmite BBC online.

Testele desfașurate de cercetatori britanici și spanioli au aratat ca polifenolul EGCG din frunzele de ceai verde inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Efectul a fost constatat și în concentrații mici, echivalente a doua sau trei cești de ceai verde pe zi. Totuși, studiul a descoperit și ca administrata în concentrații mari, substanța poate provoca nașterea unor copii cu probleme.

Cercetarile anterioare sugerau ca ceaiul verde reduce riscul apariției anumitor forme de cancer, dar nu se știa cum anume se întîmpla acest lucru. Noul studiu arata ca EGCG se atașeaza unei enzime esențiale, dihidrofolat-reductaza, care este și ținta medicamentelor îmotriva cancerului. În acest fel, enzima este împiedicata sa declanșeze producerea de ADN nou în celulele canceroase.

Ceaiul verde pare sa funcționeze în același mod cu medicamentul anti-cancer methotrexat, dar are probabil mai puține efecte secundare.

„Pentru prima oara avem o explicație științifica clara a modului cum EGCG inhiba raspîndirea cancerului, în concentrații similare celor gasite în sîngele consumatorilor de ceai verde”, a spus profesorul Roger Thorneley, de la Centrul John Innes din Norwitch, care a condus studiul împreuna cu o echipa de la Universitatea Murcia, Spania.

„Am identificat enzima din celulele canceroase pe care o ataca EGCG și am înțeles cum acesta împiedica enzima sa fabrice ADN. Asta înseamna ca ar trebui sa putem crea noi medicamente împotriva cancerului, pe baza structurii moleculei de EGCG”, a spus acesta.

Studiile au asociat consumul mare de ceai verde în jurul perioadei concepției și în timpul sarcinii cu o incidența marita a defectelor din naștere de genul spina bifida. Aceste efecte se asociaza de obicei cu insuficiența acidului folic. Cercetatorii cred ca ceaiul verde ar putea fi responsabil pentru scaderea nivelului de acid folic.

Mediafax