Cei 16 magnifici

Apropo.ro / 05.11.2007, 00:00
Cei 16 magnifici
Ei compun baletul mare al emisiunii ”Dansez pentru tine” şi, la fiecare ediţie, ne fac să plutim pe ritmurile muzicii. În spatele dansurilor elegante se află însă zeci de ore de muncă intensă alături de Edi Stancu, coordonatorul lor. Aproape toţi cei 16 au început să danseze din copilărie.
Iulia Ciolca – 23 de ani – se menţine cu pizza şi paste
”Edi Stancu se supără dacă nu e ascultat şi dacă se întrerupe repetiţia din diverse motive”, dezvăluie ea. Iulia dansează de la 13 ani. A făcut dans sportiv, motiv pentru care cele mai grele stiluri i se par dansul contemporan şi baletul. Se menţine în formă cu pizza şi paste, doarme 8-9 ore pe noapte şi face şase antrenamente în fiecare zi. Visează să danseze pe… o barcă!
 
Elena Vrînceanu – 32 de ani – vorbeşte limba rusă
Porecla ei este ”rusoaica”, iar motivul pentru care a primit-o este simplu: vorbeşte limba rusă. De la 5 la 17 ani, a făcut gimnastică, iar de la 17 ani dansează. Se menţine în formă cu multe fructe şi legume, merge la tae-bo şi pilates de trei ori pe săptămînă şi doarme 6-8 ore pe zi. E fericită că face parte din echipa “Dansez pentru tine”.
 
Florin Tănase – 31 de ani – Ruptură de menisc la show
Porecla lui este Caisă şi ea provine din copilărie. ”Ce îmi amintesc este că, în urmă cu foarte mulţi ani, jucam fotbal cu prietenii şi cînd atacam, unul dintre băieţi sărea în sus şi striga: . Eu rîdeam atît de tare încît nu mai puteam ataca”, îşi aminteşte el. Florin a început dansul destul de tîrziu, la 24 de ani. De curînd, la repetiţiile de la ”Dansez pentru tine”, s-a ales cu o ruptură de menisc.
 
Raluca Ioana Vornicel – 31 de ani – l-a “strivit” pe Caisă!
E balerină la Operă şi a făcut coregrafii pentru Teatrul Naţional şi Teatrul Bulandra. Cel mai greu i se pare dansul sportiv. Motivul? Nu l-a studiat pînă acum. Dansează de la 5 ani, cînd tatăl ei a dat-o la dansuri. Odată, în timpul unui dans de la emisiune, nu a avut pe unde să treacă, iar colegul ei poreclit Caisă era întins pe podea. ”A trebuit să calc pe el de la tălpi şi pînă la cap!”. Ca să fie în formă, mănîncă foarte mult şi face şase ore de antrenament pe zi. I se spune Dumba.
 
Silvia Uceanu – 25 de ani – Despre o fiară greu de îmblînzit
Pe Edi Stancu îl caracterizează drept ”o fiară greu de îmblînzit, care se supără pe noi toţi din balet cînd sîntem apatici”. Silvia dansează de la 7 ani. Şi ea mănîncă foarte mult ca să poată dansa ore în şir pe zi. Şi reuşeşte să danseze oriunde. ”Cred că toate momentele din cariera mea sînt foarte importante”, spune ea.
 
Daniela Serafimovici – 31 de ani – Furnicuţa botezată de Dumba
A revenit în lumea dansului după o operaţie de ligamente. A făcut liceul de coregrafie şi dansează de la 5 ani. ”Edi are foarte multe influenţe de dans contemporan şi multe idei noi de coregrafie”, spune ea despre liderul baletului. Şi Daniela are o poreclă, Furnica. ”Dumba a fost naşa mea. Nu ştiu de ce m-a strigat aşa, poate pentru că sînt mică de statură”.
 
Momo Sanno – 27 de ani – Dansatorul globetrotter
A dansat pînă acum în Hamburg, Amsterdam, Haiti, New York, Miami, dar şi în Brazilia. ”Fiecare dans are un grad propriu de dificultate, tehnic sau artistic, dar prin muncă şi devotament totul se poate depăşi”, crede el. Momo dansează de la 10 ani şi a stat mereu departe de fast food.
 
Ana Sanda – 26 ani – Sauvage i-a căzut în cap
E balerină la Opera Naţională. Dansează de la 5 ani, iar talentul i-a fost descoperit de o profesoară de balet. ”Probabil că nu aş fi în stare să stau în mîini şi să fac salturi ca CRBL, însă nu consider că e potrivită o astfel de concurenţă”, crede ea. La repetiţii, colegul ei Sauvage i-a căzut direct în cap. Colegii îi spun Veveriţa.
 
Elena Mirea – 29 de ani – Fără prosop
A obţinut locul I pe ţară împreună cu trupa sa de dans contemporan. Dansează de la 6 ani. ”Mama m-a dus, fără voia mea, la cursurile de balet!”. La ”Dansez pentru tine”, la una dintre coregrafii, fetele purtau lenjerie intimă şi un prosop pe deasupra, iar mie, în timpul dansului, mi-a căzut prosopul şi toată coregrafia a trebuit s-o fac cu prosopul prins în tocul cizmei”.
 
Florin Ponta – 39 de ani – Filozoful trupei
I se spune ”Cioc”, nume împrumutat de la un vechi prieten. ”Dansul este modul de a exprima dorinţa din sufletul tău şi starea de spirit pentru a-l face pe cel de alături să se simtă fericit”, crede el. Dansează de la 17 ani. Prima oară a încercat să înveţe singur, apoi a început să colinde diverse case de cultură. La ”Dansez pentru tine”, a avut parte de o mulţime de căzături. Ar dori să danseze şi în Japonia.
 
Andrei Bogdan Boantă – 20 de ani – Din concurent, dansator profesionist
A fost partenerul Laurei Cosoi în sezonul precedent, cu care a obţinut locul II. ”Dansul este singura trăire care exprimă ceea ce vrei să fii în acel moment”, spune el. Dansează de la 10 ani, cînd părinţii i-au descoperit talentul. Cînd era mic, mama lui îi spunea: ”Cine ştie să danseze dansează şi pe 25 de bani”. ”Cu aceste vorbe în minte, dansez cum pot mai bine indiferent de circumstanţe, căci mulţumirea publicului, respectiv aplauzele, merită efortul”.
 
Georgiana Căiţă – 20 de ani – Căprioara din balet
”Mi se spune Căprioara. Petre Năstase m-a poreclit şi Ştefan Bănică a preluat această poreclă”. Ea a fost coregrafa perechii cîştigătoare al celui de-al treilea sezon “Dansez pentru tine”. ”Pentru mine, dansul este un remediu împotriva cotidianului”. De la 10 ani, a învăţat să danseze şi de atunci nu s-a mai oprit.
 
Iulian Rădoi – 39 de ani – Cu pantalonii rupţi
A petrecut nouă ani la compania de balet “Oleg Danovski”, iar dansul este pentru el ”o stare, un moment aproape de zei”. Dansează de la 9 ani şi hip hop-ul i se pare cel mai greu stil, pentru că nu i se potri­veşte. Familia i-a descoperit talentul. De-a lungul carierei, a dansat şi cu pantalonii rupţi şi a reuşit să se concentreze la core­grafie. Ca să fie în formă, mănîncă fructe şi legume, iaurturi şi bea multă apă plată.
 
Adrian Cristea – 20 de ani – Cu dansul… în gît!
”Cel mai important moment a fost cînd am obţinut locul 3 pe ţară la un concurs de dans sportiv”. Dansează de la 13 ani. ”Cea mai mare peripeţie de la repetiţii a fost atunci cînd un coleg mi-a căzut în cap. Am fost imobilizat patru săptămîni”. Amintire din una dintre ediţii: ”Colega mea, Căpri­oara, nu a fost anunţată că trebuie să se schimbe şi a intrat să danseze în hainele ei de stradă”.
 
Laurenţiu Ispir – 27 de ani – Poezia în mişcare
Pentru el, dansul este poezie în mişcare. A înfiinţat trupa Sincron şi, în fiecare săptămînă, învaţă 3-4 stiluri diferite de dans. Cele mai grele i se par dansurile lente, pentru că se foloseşte mult de musculatură pentru susţinere şi echilibru. A început această artă de la 16 ani. Nu mănîncă nimic seara după ora 18. ”Mi se spune Puiu, probabil pentru că sînt simpatic!”.
 
Valentin Cristian Chiş – 19 ani – La prima emisiune, era la masaj!
I se spune Bruce Lee, dar habar n-are de la ce vine această poreclă. Motto-ul lui este: “Dansează pentru a exprima, nu pentru a impresiona!”.Dansează doar de un an. Crede că ar putea întîmpina greutăţi dacă ar dansa alături de Alex şi CRBL. ”Chiar la prima emisiune din al patrulea sezon, la valsul de început, eram la masaj cînd trebuia să fiu gata în scenă”.