Cei mai buni 10 comandanți militari din istorie!

De: Dragos Tanase / 11.06.2014, 12:00
Cei mai buni 10 comandanți militari din istorie!
De-a lungul timpului, au fost mulți comandanți care au obținut succese militare importante, însă doar câțiva dintre ei au rămas în mentalul colectiv ca fiind cei mai importanți.

Marile victorii repurtate pe câmpul de luptă, întinderea mare a imperiului pe care l-au condus, dar și respectul întregii lumi, nu ar fi fost posibile fără implicarea lor. Evident că sunt mai mulți, dar topul conține doar 10 exemple:

10) Mahomed al II-lea, supranumit Cuceritorul, a condus Imperiul Otoman timp de 30 de ani, fiind considerat drept cel mai renumit conducător din lumea musulmană. Principala sa realizare se leagă de cucerirea Constantinopolului, centru al creștinătății, în 1453. Pentru a-și întări influența în zonă, sultanul otoman a trecut la ocuparea teritoriilor vecine, aproape întreaga Peninsulă Balcanică ajungând sub dominația Înaltei Porți.

9) Attila, regele hunilor. Attila a devenit rege al hunilor în 445, preluând puterea din mâinile fratelui său. A dus o politică agresivă, caracterizată prin războaie și cuceriri, regatul său ajungând să cunoască o mare întindere teritorială. După cucerirea unor provincii din apropierea Constantinopolului, Attila pornește o expediție împotriva Imperiului Roman de Apus, fiind învins de generalul roman Flavius Aetius în bătălia de la Câmpiile Catalaunice. Învins, regele hun nu renunță la mărețul său plan și după refacerea armatei pleacă spre Roma, fiind foarte aproape de a cuceri acest oraș.

8) Ginghis Han a fost unul din cei mai mari cuceritori din toate timpurile, ocupând o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol. Ginghis Han a unit triburile mongole și a reușit să ocupe cu oștile sale teritorii vaste, spre est până la Marea Chinei, iar spre vest până la Marea Caspică. Imperiul Mongol, sub conducerea sa, cuprindea cea mai mare parte a Eurasiei și părți consistente din Europa de Est, Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

7) Erich von Manstein, militar profesionist, a fost unul dintre cei mai proeminenți comandanți ai armatei germane, reușind să se ridice până la rangul de mareșal, cu toate că nu a fost membru al partidului nazist. Von Manstein a fost cel care a elaborat planul pentru invadarea Franței, iar din 1941 a fost trimis pe Frontul de Est. Din această postură, comandantul german a reușit una din cele mai importante victorii moderne când, în ciuda superiorității materiale și numerice sovietice, a reușit să stopeze controfensiva Armatei Roșii și chiar să ocupe orașul Harkov.

6) Gheorghi Jukov, comandant militar sovietic, considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai mari comandanți ai celui de-al Doilea Război Mondial. Preluând comanda Frontului Central, în octombrie 1941, în momentul în care naziștii erau la porțile Moscovei, Jukov ia decizia de a transfera trupe din Orientul Îndepărtat spre capitala sovietică, facilitând astfel respingerea trupelor naziste și pornirea unei contraofensive.

5) Iulius Caesar a fost un lider politic și militar roman, una dintre cele mai influente personalități din istorie. După preluarea puterii absolute, în urma înfrângerii lui Pompei în bătălia de la Pharsalus, Caesar va juca un rol esențial în transformarea Romei din republică în imperiu. Faimosul conducător roman a izbutit cucerirea Galiei și înfrângerea curajosului rege Vercingetorix, extinzând lumea romană până la țărmul Oceanului Atlantic.

4) Napoleon Bonaparte, lider politic și militar al Franței, cunoscut mai târziu ca Napoleon I, a avut un rol deosebit de important în politica europeană de la începutul secolului 19. S-a proclamat ]mpărat al francezilor, în 1804, iar sub conducerea sa, armata franceză se va confrunta cu fiecare putere majoră europeană, victoriile militare repurtate de acesta făcând din Franța cea mai mare putere continentală. Eșecul din 1812 asupra Rusiei a reprezentat începutul declinului pentru marele comandant francez, iar înfrângerea de la Waterloo, din 1815 a pus capăt domniei lui Napoleon.

3) Hannibal, om de stat și general cartaginez, este considerat unul dintre cei mai straluciți comandanți militari din istorie. De numele său se leagă invadarea Imperiului Roman de către Cartagina, în 218 î. Hr. Traversând culmile înzăpezite ale Alpilor, el îi învinge pe romani în bătăliile de la Trebia, de la Lacul Trasimene și de la Cannae, distrugând armatele acestora.

2) Cyrus al II-lea, supranumit cel Mare, întemeietor al Imperiului Ahemenid, a fost una dintre cele mai strălucite personalități ale Antichității. Prin cucerirea noului Imperiu Babilonian, a Imperiului Mezilor și a Lydiei, Cyrus cel Mare a devenit conducătorul unui stat întins pe trei continente.

1) Alexandru cel Mare a fost unul dintre primii mari strategi din conducători militari din istorie. Cuceririle spectaculoase făcute de tânărul rege macedonean au contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume. Alexandru a devenit stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată, prin cucerirea cetăților din Asia Mică, a urmat celebra victorie de la Issos, apoi cucerirea Siriei și a Egiptului, iar în cele din urmă întregul Imperiu Persan.