Cei mai vazuți romani în Israel

Apropo.ro / 26.09.2005, 14:22
Cei mai vazuți romani în Israel
TVR și Pro TV-ul se lupta pentru telespectatori în Israel. Intrat mai tarziu în cursa internaționala, TVR nu a putut trece în preferințele telespectatorilor pe prima poziție, nici macar cu ajutorul Andreei Marin cu toate "surprizele" ei... Mai mult, romanii

TVR și Pro TV-ul se lupta pentru telespectatori în Israel. Intrat mai tarziu în cursa internaționala, TVR nu a putut trece în preferințele telespectatorilor pe prima poziție, nici macar cu ajutorul Andreei Marin cu toate „surprizele” ei…

Mai mult, romanii plecați în Israel spun despre Marin ca „seamana cu un Cyborg” (din cauza frumuseții artificiale). În schimb, veșnica ei rivala, Mihaela Radulescu, este recunoscuta drept o femeie sexy și charismatica. Și asta nu din pricina lui Judith (numele ei evreiesc)…

În Israel, este imposibil sa vorbești romanește și sa nu fii abordat… Multa lume știe sa te întrebe „Te fați?” ori sa-ți spuna ca tot ce vand este „Eftin ca… blaga” (și nu cred ca au auzit de poetul transilvan). În plus, sunt o groaza de romani aflați acolo la munca. Statistici neoficiale arata ca în „Tara Sfanta” traiesc aproximativ 450.000 de romani. Pana în anul 2002, mai bine de 150.000 de muncitori lucrau în Israel, majoritatea în construcții.

O data cu declararea „cerului închis pentru forța de munca straina” numarul acestora s-a redus semnificativ, estimandu-se ca au mai ramas în Israel cam 25.000 de romani. Ca lucreaza în industrii sau îngrijesc batrani, inevitabil se uita la televizor, posturile romanești internaționale (TVR Internațional și Pro TV Internațional) fiind la mare preț acolo.

Pro TV Internațional a început sa transmita în Israel în aprilie 2000, întai prin satelit, apoi și prin cablu, din 2001. Tommy, un evreu maghiaro-roman nascut la Oradea, pe care l-am întalnit la Eilat (o cocheta stațiune aflata în sudul Israelului, la Marea Roșie): „Am plecat în ’67 din Romania și m-am stabilit undeva langa Tel-Aviv. Mi-a fost greu sa învaț ebraica, iar romana, deși nu este limba mea materna, îmi este foarte draga. Din acest motiv, cand am auzit ca un post romanesc se prinde și aici, m-am bucurat enorm. I-am ramas fidel”.

Tommy spune ca, atunci cand apuca sa stea în fața televizorului, se uita la știri. Nu știe însa nici o vedeta mioritica, ba chiar recunoaște ca habar n-are cine este președintele Romaniei, motivand simplu: „Nu ma intereseaza aspectele astea. Prefer sa ma uit la un meci al Stelei”. La fel, Baki, un tanar de 30 de ani, se uita numai la Pro TV.

Nascut la Focșani, el a venit cu familia în Israel în urma cu 15 ani, acomodandu-se destul de greu. Acum este „Coach” la un hotel de 5 stele din Eilat și caștiga 1100 de euro pe luna (dar ajunge la 2000 cu bacșișuri). „Îmi place Andreea Esca, este frumoasa și se vede ca este serioasa. Nu prea apuc sa o vad, dar Teo mi se pare tare glumeața și îndrazneața”.

Margie Marcus este directoare de marketing la un mare tour-operator în turism din Israel. Deși a plecat din Romania în urma cu 30 de ani, ea nu a parasit niciodata locurile natale, meseria permițandu-i sa revina destul de des „acasa”.

„TVR Internațional este cotat ca fiind un post mai serios, spune ea, dar Pro TV Internațional, chiar daca are emisiuni de divertisment, unele cu tendința vulgara, este dinamic și profesionist”. La capitolul cea mai iubita vedeta, caștiga detașat Teo, pe care Margie o caracterizeaza ca fiind „naturala, amuzanta și reconfortanta”, urmata foarte strans de Andreea Esca. Cea mai antipatizata vedeta tv în viziunea lui Margie este tot o vedeta de pe Pro TV Internațional: Mihaela Tatu.

„Este depașita, nivelul intelectual al programului ei este minimal. Apoi, este lipsita total de simțul ridicolului în ceea ce privește felul în care se îmbraca și evolueaza pe micul ecran: danseaza și încearca sa fie cu orice preț în ton cu tinerii ei invitați, lucru care din pacate nu îi reușește în ultima vreme. Oare nu are sau refuza din start sfaturile unui consilier de meserie, înainte de a se prezenta în fața întregii națiuni?”, se întreaba Margie.

O urmeaza Zana Surprizelor, care, peste hotare, nu reușește smulga aceleași rauri de lacrimi: „Andreea Marin este frumoasa și foarte, foarte… artificiala: aceleași zambete, gesturi, … Seamana mai degraba cu un Cyborg!”.

Mihaela Radulescu, mai nou Judith, chiar daca nu mai este vazuta la televizor în Israel (de cand a parasit Pro TV-ul) și-a pastrat aceeași cota de femeie „sexy, îmbracata cu bun gust, deosebit de charismatica… Nici un fel de legatura cu faptul ca a trecut la iudaism”. Dar exista doua tabere în ceea ce-o privește, iar asta am aflat de la Gabi, o tanara de 24 de ani. „Tinerii nu prea o agreaza, a facut destul de multe gafe, una dintre ele a fost sa-i ureze lui Laurențiu Ulici, care murise cu ceva timp în urma. În schimb, Elan (n.r.- Elan Swartzenberg, soțul Mihaelei) este foarte placut, la fel micuțul Ayan, pe care l-a nascut aici”. Tot Gabi, îmi spune ca „Lacrimi de iubire” este așteptata cu nerabdare în fiecare seara de un public mixt: tineri, batrani, femei și barbați la un loc. „Dupa succesul pe care l-a înregistrat aici , cred ca Yonit Levi.

Afla care sunt cei mai vazuți romani din Israel numai din

Tags: