Cel mai „COOL” loc din Univers

De: Marian Andrei / 19.11.2012, 15:30
Cel mai
Cel mai "cool" loc din Univers nu este, așa cum cei pasionați de romgleză ar putea crede, nici Las Vegas-ul, nici Miami Beach, nici vreo insulă exotică.

Și asta pentru că ne referim la sensul strict al cuvântului, cel de rece.

Cel mai rece loc din Univers „cunoscut” de oameni se află în nebuloasa Boomerang, aflată „aici, aproape”, la 5.000 de ani lumină de Pământ, în constelația Centaurus.

Nebuloasa Boomerang este unul dintre cele mai ciudate locuri din Univers. În 1995, folosind un telescop de 15 metri din Chile, astronomii Sahai și Nyman au demostrat că acesta este locul cu cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, -272,15oC, cu doar un grad mai ridicată decât zero absolut – cea mai scăzută temperatură posibilă.

Având forma unui papion, nebuloasa este formată, în jurul unei stele care „moare”, de către vânturile stelare care suflă cu viteze de 500.000 de kilometri pe oră. Ceea ce a atras atenția asupra nebuloasei, ocazie cu care s-a descoperit că este cel mai rece loc din Univers, este expansiunea fenomenal de rapidă a acesteia, steaua centrală eliminând de 10-100 de ori mai multă materie decât stelele de aceeași clasă, ceea ce facilitează, de fapt, existența temperaturii extrem de scăzute.