Cel mai înspăimântător aeroport este în sat, la marginea prăpastiei! (Video)

Apropo.ro / 27.06.2013, 10:00
Cel mai înspăimântător aeroport este în sat, la marginea prăpastiei! (Video)
Această descriere revine aeroportului Tenzing-Hillary din Lukla, Nepal. Cei care ajung aici cu avionul stau mereu cu sufletul la gură.

La 3.048 de metri deasupra nivelului mării, în Himalaya, piloții au o misiune extrem de grea la aterizare, chiar și la decolare tocmai din pricina poziționării pistei de aterizare pentru avion.

Nu degeaba aeroportul din Lukla, Nepal, a primit denumirea de unul dintre cele mai groaznice aeroporturi din lume. De jur împrejur ai munții, pista este folosită și pe post de șosea în satul cu pricina, astfel încât vecinii știu că trebuie să stea cuminți în casele lor la aterizare sau decolare. Lățimea pistei este de aproape 20 de metri.

 


 

Mai rău este că, la un capăt al pistei, este o prăpastie, așa că piloții au o misiune grea. A te cățăra pe munte pare o activitate mai ușoară decât a ajunge pe această pistă.

Avionul ajunge aici și pleacă din acest punct atunci când vremea este cu adevărat favorabilă, și preț de câteva ceasuri. În zonă este multă ceață sau vânturi puternice.

Aeroportul din Lukla a fost construit de Sir Edmund Hillary în 1965, la 12 ani după ce devenea primul om ce cucerea Everestul. Și-a dedicat o mare parte din viață ajutând populația șerpa din Nepal prin organizația non-profit pe care a fondat-o. Prin eforturile sale a reușit să construiască multe școli și spitale în această regiune îndepărtată a munților Himalaya. A declarat că aceasta este cea mai mare realizare a vieții sale.

pista nepal

Cel mai groaznic și înspăimântător aeroport are și el istoricul său în ce privește accidentele, care nu au fost prea multe. În 1973 și 1991, două avioane nu au mai reușit să ajungă la pistă și s-au prăbușit aproape de Kathmandu. Un alt accident a avut loc în 2004, în urma căruia au decedat membrii echipajului – trei persoane, dar cel mai terifiant a avut loc în octombrie 2008 când o cursă aparținând Yeti Airlines Twin Otter s-a prăbușit la aterizare după ce a întâmpinat ceața și a luat foc – 18 oameni au decedat.