Cel mai scump burger conține carne de vită artificială!

De: Gabriela Voicu / 29.07.2013, 13:00
Cel mai scump burger conține carne de vită artificială!
Cel mai scump burger cu carne de vită va fi servit în Londra săptămâna viitoare. Cât costă și din ce este făcut?

Cel mai scump burger cu vită din lume costă nu mai puțin de 385.000 de dolari și nici măcar nu conține carne naturală.

Cele 3.000 de fâșii de carne pe care le include, fiecare de mărimea unui bob de orez, au fost obținute în laborator, din celulele stem ale unei vite. 

Burgerul va fi servit în Londra, săptămâna viitoare, în cadrul unei demonstrații publice.

Fiziologul Mark Post, de la Universitatea din Maastricht, Olanda, a petrecut doi ani pentru a realiza burgerul „in vitro”, despre care el crede că poate salva mediul înconjurător și preveni o eventuală criză cauzată de foamete.

Din celulele stem ale unui animal ar putea fi obținută de un milion de ori mai multă carne decât ar livra o vită. Cercetătorii cred că în urma demonstrației publice de la localul exclusivist din West End carnea artificială ar putea fi disponibilă în supermarketuri, în următorii 5-10 ani. 

Vom mânca burgeri cu carne artificială

Vorbind despre acest proiect anul trecut, Mark Post a declarat: „În lume există un număr limitat de animale donatoare. Practic, le ucizi și le preiei celulele stem, așadar avem nevoie oricum de aceste animale pentru a dezvolta tehnologia. În prezent folosim 70% din capacitatea agriculturii pentru a obține carne de la animale vii, deci avem nevoie de alternative. Dacă nu facem ceva, carnea va deveni un lux și va fi foarte scumpă”. 

Cei 385.000 de dolari (prețul burgerului) au fost donați de o persoană anonimă, care și-ar putea dezvălui identitatea într-un cerc select din cadrul demonstrației de săptămâna viitoare de la Londra.

Potrivit Food Standards Agency, carnea sintetică va avea nevoie de aprobări pentru a putea intra pe piață.

Pe de altă parte, reprezentanții People for the Ethical Treatment of Animals spun că această carne este acceptabilă din punct de vedere etic atât timp cât obținerea ei înseamnă reducerea numărului de animale măcelărite.