Cele două țări care se retrag de la Eurovision

De: Gabriela Voicu / 26.11.2012, 10:30
Cele două țări care se retrag de la Eurovision
Ce țări au decis să se retragă din concursul Eurovision de anul viitor, organizat la Malmo, în Suedia.

Eurovision este o competiție costisitoare pentru fiecare țară participantă. De aceea, Polonia și Portugalia au decis să se retragă din concursul de anul viitor organizat la Malmo, în Suedia.

În urmă cu câteva zile, televiziunea de stat din Portugalia a anunțat că nu va participa la cea de-a 58-a ediție a concursului, invocând criza economică. Țara din Peninsula Iberică a primit anul trecut un ajutor financiar de 77 de milioane de euro, iar de atunci portughezii au ieșit în stradă de mai multe ori pentru a protesta împotriva noilor măsuri de austeritate.

Mai mult, presupunând că portughezii ar câștiga concursul, executivul de la Lisabona ar trebui să scoată din buzunar bani frumoși pentru a organiza un concurs de asemenea anvergură.

Pentru Portugalia, ar fi doar a treia oară în ultimii 48 de ani când nu participă la Eurovision.

Eurovision

Și Polonia a anunțat că nu va participa la concurs, invocând același motiv: probleme financiare.

Pe de altă parte, țările din fostul bloc comunist au dovedit cât de important este pentru ele acest concurs. După ce Dima Bilan a câștigat concursul în 2008, Moscova a organizat cel mai scump Eurovision din istoria competiției. Se spune că rușii au cheltuit 29 de milioane de euro pentru a organiza evenimentul. În anul următor, la Oslo, au fost cheltuiți 25 de milioane de euro. Azerbaijan a construit o sală enormă, cu 23.000 de locuri, special pentru concursul organizat în Baku în primăvara acestui an.

La ediția de anul viitor, organizată la Malmo, și-au anunțat participarea 42 de țări. Semifinalele vor avea loc pe 14 și16 mai, iar marea finală se va ține pe 18 mai.