Cele mai așteptate două cărți ale toamnei în Franța

Apropo.ro / 23.08.2007, 11:55
Cele mai așteptate două cărți ale toamnei în Franța
Perioada lansărilor de carte care începe în Franța în a doua jumătate a lunii august, este dominata anul acesta de două lucrări care au stârnit nu doar curiozitatea publicului, ci și polemici aprinse, una fiind despre actualul președinte francez, iar

Perioada lansărilor de carte care începe în Franța în a doua jumătate a lunii august, este dominata anul acesta de două lucrări care au stârnit nu doar curiozitatea publicului, ci și polemici aprinse, una fiind despre actualul președinte francez, iar cealaltă despre afacerea bebelușilor congelați Toate ziarele franceze comentează pe larg, de luni de zile, cele două cărți, deși „la rentrée littéraire”, așa cum este denumită această perioadă tradițională a lansărilor de noi titluri, bate recordul cu cele 727 romane ce urmează să apară până în luna octombrie, după cum notează cotidianul elvețian Le Matin.

Una, intitulată „L’aube, le soir ou la nuit”, scrisă de celebra romancieră de origine ungară Yasmina Reza și consacrată lui Nicolas Sarkozy, este anunțată ca fiind principala lansare din cadrul seriei de evenimente literare, în timp ce „Le Cimetiere des poupées”, ultimul roman al fiicei ilegitime a fostului președinte François Mitterrand, face deja mult zgomot în Franța, din cauza asemănării subiectului cu cazul bebelușilor congelați, care a zguduit Hexagonul din iulie anul trecut.

Un veritabil eveniment, cartea Yasminei Reza, care l-a urmărit îndeaproape pe Nicolas Sarkozy începând din octombrie anul trecut, suscită o adevărată psihoză în cercurile literare și în rândurile jurnaliștilor. Pentru a păstra misterul până în ultima clipă și pentru a evita orice scurgere de informații, Editura Flammarion a decis să amâne pe cât posibil tipărirea cărții, astfel încât, în prezent, aceasta nu a ajuns în redacțiile revistelor culturale.

De altfel, editura susține, în Le Matin, că nu a fost vândut nici un fragment din cartea ce urmează să apară vineri în librării, deși „este prevăzut ceva în colaborare cu revista Elle”.

Până atunci, săptămânalul Le Point și-a făcut o plăcere din a ironiza această agitație paranoiacă, cu un foileton sarcastic, intitulat „Manuscrisul”. „Cine i-a furat manuscrisul Editurii Flammarion?”, se întreabă această falsă anchetă. „Juriul Premiului Goncourt, Ségolene (Royal – fosta contracandidată a lui Sarkozy la alegerile prezidențiale – n.red.)? Și dacă o fi Villepin?”.

În ce privește librăriile, acestea au avut privilegiul de a primi câteva informații în timpul prezentării programului Editurii Flammarion. Atunci, Yasmina Reza, care se pregătea să facă «cronica unei frumoase tragedii, cea a unui bărbat aflat pe punctul de a-și îndeplini visele», a vorbit de un Sarkozy „venit de nicăieri, mai aproape de Bonaparte decât de Nero”, dar și de „un om prea puțin dotat pentru fericire”. Un apropiat al scriitoarei care a citit manuscrisul a declarat că aceasta se află „sub șarmul lui Nicolas”, dar că ea nu-i trece, însă, nimic cu vederea.

Yasmina Reza a afirmat că nici măcar Sarkozy nu i-a citit cartea. „Chiar dacă mă masacrați, eu tot voi ieși cu o imagine măreață”, i-a declarat actualul președinte francez, și el de origine maghiară.

Cea de-a doua carte mult comentată de francezi, care a intrat luni, 20 august, în librării, este „Le cimetiere des poupées” (Cimitirul păpușilor), un roman scris de Mazarine Pingeot, fiica ilegitimă a fostului președinte Mitterrand.

Cartea narează povestea unei mame infanticide care își ține bebelușul mort în congelator, fără ca soțul ei să știe, o istorie ce seamănă extraordinar de mult cu afacerea Courjault. Dacă este sigur că romanul va beneficia de pe urma acestei polemici, Mazarine Pingeot consideră că ea, personal, ar fi preferat ca discuțiile să nu existe. „Această familie a suferit destul și nu avea nevoie să fie pusă din nou sub lumina reflectoarelor. Cu atât mai mult cu cât nu este vorba de povestea lor. Este chiar o polemică de ziariști”.

Totuși, scriitoarea subliniază faptul că „faptul divers ar trebui să le ridice semne de întrebare scriitorilor. Scriitura există pentru a se confrunta cu inimaginabilul și cu neînțelesul, iar în cazul unui infanticid este frapant”. Interesată de legăturile conștiente sau inconștiente dintre ficțiune și realitate, Mazarine Pigeot a declarat că va citi, cu siguranță, cartea Yasminei Reza. „Sunt foarte curioasă, mai ales de statutul său literar între biografie și roman”, a spus ea, citată de Le Matin.

În iunie, Genevieve Courjault, bunica, pe linie maternă, a bebelușilor găsiți congelați la domiciulul familiei Courjault, a trimis o scrisoare editurii în care se arăta indignată de această carte și în care a cerut ca aceasta să nu fie publicată înainte de sfârșitul anchetei. De asemenea, în acest sens a fost lansată și o petiție care a strâns peste 200 de semnături.

Cazul Courjault a izbucnit în iulie 2006, când Jean-Louis Courjault a contactat poliția sud-coreeană, spunând că a descoperit, la întoarcerea dintr-un voiaj de afaceri, corpurile fără viață a doi copii nou-născuți în congelator.

Ulterior, surse din poliție au spus că soția francezului, Veronique Courjault, a recunoscut că și-a omorât nu doar cei doi bebeluși, ci și un al treilea. Ea a declarat că i-a ascuns cele trei sarcini soțului său și că s-a ocupat singură de uciderea copiilor.

Courjault, care mai are doi alți copii, și-a motivat acțiunile prin faptul că nu mai voia să țină alte sarcini. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea pe viață.

Tags: