Cele mai bizare 10 ritualuri din sport

Apropo.ro / 25.06.2014, 11:00
Întreaga lume a sportului este plină de superstiții, chit că vorbim de antrenori care nu-și schimbă costumația câștigătoare sau sportivi care fac anumite gesturi înainte de a pătrunde pe suprafața de joc.

Totuși, ritualurile prezentate mai jos sunt extrem de bizare, unule dintre ele depășind chiar puterea imaginației pentru un om de rând.

10. Legenda caracatiței

La aproape orice eveniment sportiv, fanii aruncă cu diferite obiecte pe suprafața de joc, dacă sunt nemulțumiți de prestația unui sportiv, a unui arbitru sau a unei echipe. Totuși, în cazul fanilor echipei de hochei pe gheață Detroit Red Wings situația stă un pic altfel. În 1952, echipa avea nevoie de opt victorii la rând pentru a câștiga Cupa Stanley, iar unul dintre fanii echipei a aruncat o caracatiță, ca simbol al succesului. Acțiunea a dat roade, echipa a câștigat opt meciuri la rând și trofeul mult visat. Iar de atunci scena se repetă de fiecare dată când echipa are nevoie de o victorie importantă. Culmea, de cele mai multe ori aruncarea caracatiței dă roade și formația câștigă.

9. Fără sex și carne la Campionatul Mondial

Cei mai mulți dintre fotbaliști prezenți la Campionatul Mondial din Brazilia au primit interzis de la diferite activități sexuale. De exemplu, jucătorii Mexicului nu au voie să facă sex pe întreaga perioadă a turneului final, în timp de fotbaliștii Braziliei au voie să facă doar dragoste, pentru că o eventuală partidă de sex le-ar putea aduce cine știe de accidentări. Interesant este că jucătorii Mexicului au interzis la carne, după ce, la Gold Cup 2011, cinci fotbaliști au fost testați pozitiv cu clenbuterol. Jucătorii consumaseră atunci carne de pui în care fusese injectată substanța respectivă pentru a asigura animalelor o creștere în greutate.

8. Jason Terry și echipamentul adversarilor

Terry a fost draftat de Atlanta Hawks, de la Arizona University, în 1999. De atunci a mai evoluat pentru Dallas Mavericks, Boston Celtics, Brooklyn Nets și Sacramento Kings. Este campion NCAA și NBA, dar are și una dintre cele mai ciudate superstiții. Baschetbalistul obișnuiește să doarmă, în noaptea de dinaintea unui meci, în echipamentul de joc al adversarului din partida respectivă.

7. Mănâncă iarbă înaintea unui meci

Les Miles, antrenorul echipei de fotbal american a Universității de Stat din Louisiana, este considerat unul dintre cele mai carismatice personaje din sport. Asta și din cauza superstiției pe care Miles o pune în practică înaintea fiecărui meci. Tehnicianul obișnuiește să mănânce iarbă de pe arena pe care urmează să joace LSU.  Totul ca formă de tribut pentru stadionul respectiv și jocul în sine. Miles susține că așa își arată el respectul pentru un sport minunat și că, evident, cea mai gustoasă iarbă este cea de pe stadionul celor de la LSU.

6. Bărboșii din play-off

Tot mai mulți jucători de hochei pe gheață din NHL (Liga Nord-Americană) au dezvoltat un adevărat cult pentru legenda „bărboșilor din play-off”. Tradiția spune că un jucător care se califică cu echipa sa în play-off-ul NHL trebuie să-și lase barbă până în momentul în care gruparea respectivă este eliminată din competiție. Totul a început în anii 1980, tradiția fiind inițiată de doi jucători suedezi de la New York Islanders care au vrut să-și arate astfel atașamentul față de tenismanul suedez Bjorn Borg.

5. Tradiția ciorapilor

Serena Williams este considerată una dintre cele mai mari tenismene din istorie. A câștigat 17 turnee de Grand Slam și peste 56 de milioane de dolari. Toată lumea a pus succesul Serenei pe diferite aspecte ale jocului ei. Doar americanca pune succesul ei exclusiv pe superstiții. Concret, Serena obișnuiește să folosească o singură pereche de ciorapi de-a lungul unui turneu. De asemenea, americanca obișnuiește să bată mingea de un anumit număr de ori înainte să servească.

4. Fără alune în coajă și hârtii de 50 de dolari

Piloții din NASCAR au numeroase superstiții, ceea ce pare oarecum normal dacă ne gândim că ei rulează în carcase de metal, la peste 300 de kilometri pe oră. Două dintre aceste superstiții arată că piloții nu vor în mașinile lor sau oriunde pe circuit alune în coajă și hârtii de 50 de dolari. Prima superstiție a fost inaugurată încă din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, în condițiile în care alunele în coajă, zdrobite, pot fi asemănate cu eventuale mașini zdrobite. Tradiționala interzicere a bancnotelor de 50 de dolari datează din 1964. Atunci, campionul Joe Weatherby a murit într-un accident cumplit petrecut pe circuit. În buzunarul combinezonului său au fost descoperite două astfel de bancnote.

3. Nu vorbim despre o ratare

La multe echipe de baseball exista o tradiție conform căreia jucătorii nu vorbesc despre o ratare. Nu trebuie să vorbești despre o ratare și nu trebuie să te gândești la o ratare. Ideal este să faci ceea ce făceai și până la momentul respectiv. Este recomandat să îți vezi în liniște de treabă.

2. Și-au spălat ghinionul în Fluviul Zambezi, cu tot cu antrenorul secund

Întreg staff-ul naționalei de fotbal a statului Zimbabwe a trecut, în 2008, printr-un moment incredibil. Dezamăgiți de seria de rezultate proaste, oficialii echipei au decis să scape de ghinion încercând să se îmbăieze în fluviul Zambezi. Oamenii erau atât de disperați să aducă un pic de noroc echipei încât nu au mai luat în calcul că apele sunt destul de umflate și pline cu crocodili. Iar din cei 16 oameni intrați în apă s-au întors la mal doar 15. Antrenorul secund a fost luate de curenți, iar trupul neînsuflețit a fost descoperit la câteva sute de metri distanță.

1.    Sportivii înnebuniți după urină

Mulți sportivi au tradiții bizare când vine vorba de urină. Însă luptătorul Lyoto Machida și Moises Alou, fostul jucător de baseball, depășesc orice limită. Machida, fost campion UFC la categoria semigrea, a recunoscut, în 2009, că obișnuiește să-și bea propria urină în fiecare dimineață. Machida a precizat că a fost instruit de tatăl său în această situație. Și se poate spune că urina i-a purtat noroc dacă ne gândim că are 21 de victorii și numai patru înfrângeri în meciuri disputate pe reguli de MMA. Interesant este că toate cele patru înfrângeri au venit după momentul în care a recunoscut că-și bea propria urină. În schimb, Moises Alou, fost jucător de baseball, a recunoscut la un moment dat că obișnuia să urineze pe propriile mâini pentru ca acestea să devină mai puternice și să-i ofere mai multă putere în lovituri, în timpul meciurilor.