Cele mai bune festivaluri de muzică din România în 2017: Summer Well, Electric Castle, Untold, Sunwaves

De: Cătălina Matei / 16.03.2017, 16:34
Cele mai bune festivaluri de muzică din România în 2017: Summer Well, Electric Castle, Untold, Sunwaves
Festivalurile se numără printre acele invenţii umane care îţi răscolesc vara (sau poate chiar viaţa), care îţi împing limitele mult dincolo de zona de confort. Specialiştii motorului independent şi gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro au selectat şapte dintre cele mai bune festivaluri de muzică din România în 2017 şi şapte motive pentru care merită să rupi câteva zile din an şi un procent din salariu pentru a fi parte din publicul lor.

1.       Amintiri de povestit nepoţilor

Vara a fost creată pentru a trăi experienţe care încarcă sufletul şi pe care să le putem povesti ulterior la un vin fiert pe timp de iarnă. Pentru amintirile care te vor încălzi în zilele de ianuarie, merită să planifici de pe acum la ce festival vrei să îţi trăieşti vara / viaţa.

Festival recomandat: Mioritmic

Unde & când: Cluj-Napoca, octombrie 2017

Muzică: Minimal Techno, Techno

Mioritmic a apărut în 2013 în pădurea Baciu, iar la a doua ediţie a adunat deja 10.000 de suflete. Drumul până în faţa scenelor este deja o aventură în sine, să-i spunem un drum iniţiatic à la Harap Alb. Da, e un drum de apă şi de foc, în care ai toate şansele să te întâlneşti cu toţi Spânii poveştii încercând, mai cu o bere, mai cu o vorbă, să te oprească să ajungi în ţinutul Împăratului Roş. Iar toate astea nu fac decât să sporească agitaţia frenetică a fluturilor ce se nasc în stomac.  

2.       Anihilarea rutinei

Dacă zilele tale încep să semene tot mai mult una cu alta, energia care te înconjoară din toate părţile în timpul unui festival – de la dans, muzică, îmbrăţişările oamenilor uniţi de acelaşi sentiment – îţi va aminti că te aşteaptă un milion de sentimente pozitive undeva în afara rutinei tale.

Festival recomandat: Waha

Unde & când: Covasna, 20 – 24 iulie 2017

Muzică: Techno underground, psychedelic, alternative

Waha este un colţ de pământ unde coroniţele de flori, dreadurile, rochiile vaporoase şi fericirea par să fie accesorii indispensabile, dar nu pentru a răspunde vreunei mode, ci pentru a purta amprenta libertăţii şi a minţilor creative. Aşa ajungi nu doar la un festival de muzică, ci şi la workshopuri de yoga, de produs uleiuri naturale presate la rece, standuri cu lucruri hand made, spaţii pentru masaj, unde vei întâlni veterani în ale festivalurilor.

3.       Oameni din toate colţurile lumii

De câte ori într-un an ai ocazia să cunoşti oameni diferiţi, veniţi din toate colţurile Pământului, cu care să legi prietenii? Oamenii de la festivaluri sunt ei înşişi o experienţă pe care ţi-o datorezi vara asta.

Festival recomandat: Sunwaves

Unde & când: Mamaia Nord, 27 aprilie – 1 mai 2017

Muzică: Minimal, House, Techno

Vrei să mergi la un festival internaţional de primă mână, fără să fie nevoie să treci altă graniţă decât cea a Bălţilor Dunării, dacă nu eşti deja de-al locului? Există două ediţii Sunwaves pe an: una sărbătoreşte începutul verii, cea de-a doua îşi ia rămas bun de la vară undeva prin august. Vecinătatea mării, dragostea pentru muzica electronică, poate sentimentul de a lua parte la un eveniment asemănător cu o reuniune de facultate, îi face pe cei zeci de mii de festivalieri să revină aici de 10 ani, ediţie după ediţie.

4.       Prieteni vechi, surprize noi

Plănuieşte călătoria la festival cu câţiva dintre prietenii apropiaţi, cu care nu ai mai împărţit astfel de experienţe, şi vei avea ocazia să descoperi despre ei lucruri pe care poate nici nu le-ai bănuit vreodată. Este foarte posibil ca, în aceste câteva zile de festival, intensitatea lucrurilor trăite împreună să vă apropie mai mult (valabil şi în cazul cuplurilor).

Festival recomandat: Electric Castle

Unde & când: Castelul Bánffy, Cluj, 12 – 16 iulie 2017

Muzică: Electronică, Rock, Raggae, Hip Hop, Indie

Electric Castle se întâmplă în Castelul Bánffy din Bonţida, cel mai mare castel din Transilvania. Festivalul se laudă cu nominalizări la European Festival Award încă de la prima ediţie şi cu poziţionarea între primele 10 festivaluri europene. Ploile şi noroiul de la Electric Castle sunt legendare şi e lucru ştiut că ai nevoie de cizme de cauciuc şi pelerină de ploaie aici. Oricum, anul trecut, cei peste 120.000 de festivalieri au crescut de şase ori populaţia comunei clujene care i-a găzduit. Petrecerea începe, de fapt, din „Electric Train”, când un vagon întreg este transformat într-un mini-club cu lumini, DJ, băutură şi forfota celor care se îmbată de muzică.

5.       Zeii muzicii în carne şi oase

Muzica, alături de artiştii preferaţi, constituie un motiv suficient pentru a străbate munţi şi mări, pentru a-ţi goli puşculiţa şi, poate, a-ţi distruge perechea preferată de tenişi. Cu toţii am fost / suntem atraşi de astfel de talente şi mergem să le vedem live, să dăm, astfel, un corp şi o expresie acestor voci şi minţi creative care ne definesc preferinţele muzicale.

Festival recomandat: Untold

Unde & când: Cluj Arena, 3 – 6 august 2017

Muzică: House, Trance, Electro

Untold se află anul acesta la cea de-a treia ediţie. Armin van Buuren, Afrojack şi Hardwell sunt cap de afiş. Dacă, totuşi, nu-ţi place felul în care bate inima şi vâjâie capul pe un acest tip de electro, tot nu ai de ce să rămâi acasă; parcurge întregul line-up pentru că e posibil să găseşti câteva nume care să-ţi atragă atenţia. Anul trecut au venit cei de la Moonlight Breakfast, Akua Naru, Parov Stelar şi alţii.

6.       Artă cât vezi cu ochii

De multe ori ai ocazia să găseşti numeroşi artişti nonconformişti prezenţi în cadrul festivalurilor de muzică. Descoperă-le, fără strop de reţinere, povestea intrând în vorbă cu ei. Cu siguranţă sunt şi ei curioşi să te cunoască şi să faceţi schimb de idei, care, cine ştie, pot inspira viitoare creaţii artistice.

Festival recomandat: Transylvania Calling

Unde & când: locaţie secretă în Munţii Apuseni, august

Muzică: Goa trance, psy

Chemarea Transilvaniei este mai restrânsă şi mai intimă decât alte festivaluri (vorbim de circa 2000 de oameni), dar de aici nu lipsesc activităţile de yoga, produsele hand made, tatuajele cu henna, proiecţiile psihedelice şi workshopurile de respiraţie tip holotropic. Dacă nu eşti atras de diversele stiluri ale muzicii electro-psihedelice, trance, goa trance sau tribal, poţi să te relaxezi liniştit la adăpostul muzicii mai introspective, profunde, armonioase şi să o laşi să te introducă în alte dimensiuni.

7.       Evadare deplină

Dacă într-o zi obişnuită de muncă nişte tocuri prea înalte sau nişte bermude prea colorate pot face sprâncenele să se ridice într-o expresie de dezacord, la un festival nu ai fi deranjat de asta. Nimeni nu a spus că mersul la un festival este un lucru uşor şi nici că este o experienţă potrivită pentru toată lumea. E vorba despre necunoscut şi aventură, în fond. Ceea ce îţi putem garanta, totuşi, este că un festival îţi va face inima să bată puternic, sângele să curgă mai repede decât Niagara, iar corpul va elimina adrenalină în valuri.

Festival recomandat: Summer Well

Unde & când: Domeniu Ştirbei (Buftea), 12 – 13 august 2017

Muzică: Indie, Reggae, Electro, Folk

Ce poate suna mai bine decât „a festival like a holiday”, sloganul Summer Well? Vei întâlni, ce-i drept, acolo aceiaşi oameni peste care dai zi de zi pe străzile din Bucureşti, dar, odată ajunşi într-un loc care proclamă prietenia şi voia bună, aceiaşi oameni – grăbiţi şi ocupaţi –cu care împarţi oraşul se preschimbă pe loc. Când se ascultă muzică bună, se împart pahare şi baclavale şi se stă lungit pe pufuri, parcă alta e starea de spirit.