Cele mai importante evenimente sportive ale ultimilor 10 ani

De: Pandaru Alin Daniel / 21.12.2011, 11:00
Apropo.ro, de 10 ani, v-a prezentat tot ce-a fost HOT in sport. De la meciuri de fotbal, la curse de Formula 1 sau meciuri de box. Apropo.ro a fost una din sursele voastre de informare!

Pentru ca in ultimii 10 ani au avut loc mii de evenimente sportive, ne-a fost destul de greu sa le alegem pe cele mai importante, asa ca lista acestor evenimente o sa fie un pic subiectiva.

Am ales acele evenimente care am crezut noi ca s-au facut remarcate in decursul acestor 10 ani.

1. Dubla Real Madrid – Manchester United

Real Madrid vs Manchester United 3-1 Champions League de pe tare.ro

In editia 2002-2003, sferturile de finala ale Ligii Campionilor la fotbal le-au pus fata in fata pe cele mai bune echipe din acel moment: Real Madrid si Manchester United.

Dubla a fost deosebit de spectaculoasa, iar meciurile au fost foarte stranse, in ciuda scorului general de 6-5. In tur, pe Santiago Bernabeu, Real Madrid s-a impus cu 3-1, iar returul a fost foarte tensionat.

Manchester United vs Real Madrid 4 -3 Champions League de pe tare.ro

Hattrick-ul lui Ronaldo a decis meciul, chiar daca scorul final a fost 4-3 pentru Manchester United.

Aceasta dubla l-a determinat pe Roman Abramovici sa investeasca bani in fotbal, magnatul rus facand acum din Chelsea una din cele mai puternice echipe din Europa.

2. Michael Schumacher – 7 titluri de campion de Formula 1

Pilotul german de Formula 1 Michael Schumacher a obtinut cel de-al 7 titlu mondial in 2004, stabilind astfel recordul de cele mai multe campionate castigate.

Schumacher mai detine recordul si pentru cel mai mare numar de campionate castigate consecutiv: 5 (2000-2004).

In acel sezon, Schumacher a reusit sa castige nu mai putin de 13 curse din 18 posibile, stabilind astfel un nou record.

3. Grecia, campioana europeana pentru prima data

Revelatia Campionatului European din 2004 a fost echipa Grecei care a reusit sa castige, in premiera, titlul European, fara sa piarda vreun meci.

Elenii s-au impus in finala de la Lisabona, in fata gazdelor, echipa Portugaliei, cu scorul de 1-0.

4. Finala Ligii Campionilor dintre Liverpool – AC Milan

Una din cele mai spectaculoase finale din istoria Ligii Campionilor a fost cea din 2005, de la Istanbul, dintre Liverpool si AC Milan.

Milan vs Liverpool Finala Champions League 2005 de pe tare.ro

Formatia italiana conducea cu 3-0 la pauza, dar revenirea spectaculoasa a cormoranilor a facut ca acest meci sa ramana in istorie.

Englezii au revenit in repriza a 2-a, la 3-3, si au trimis astfel meciul in prelungiri. In urma loviturilor de departajare, Liverpool a castigat pentru a 5-a oara in istorie trofeul Ligii Campionilor.

5. Lance Armstrong – de 7 ori castigator al Turului Frantei

Tot in 2005, Lance Armstrong a reusit sa castige, pentru a 7-a oara consecutiv, Turul Frantei. Ciclistul american este unul dintre cei mai buni participanti ai aceste competitii, performanta sa fiind foarte greu de egalat.

Dupa cucerirea celui de-al 7-lea titlul, Lance Armstrong s-a retras din activitate, insa doar pentru 3 ani, acesta revenind in 2008. El a revenit in Turul Frantei, anul trecut, dar Alberto Contador (2010) si Cadel Evans (2011) au fost mult mai buni.

6. Dubla Rapid – Steaua, din sferturile Cupei UEFA

Probabil cel mai important eveniment sportiv pentru romani din ultimul deceniu a fost dubla din sferturile Cupei UEFA dintre Rapid si Steaua.

Cele doua echipe romanesti au avut un parcurs spectaculos in acel sezon de Cupa UEFA, dar din pacate s-au intalnit in sferturi si astfel una din ele a trebuit sa paraseasca aceasta competitie.

Dupa doua meciuri extrem de stranse, dupa cum o spun si scorurile (1-1 in Giulesti, 0-0 pe Lia Manoliu), Steaua s-a calificat in semifinale.

Acolo, insa, a fost eliminata de Middlesbrough, dupa un retur de cosmar pentru stelisti.

7. Finala Cupei Mondiale din 2006: Italia – Franta

Un alt meci de referinta, din ultimii 10 ani, a fost finala Cupei Mondiale din 2006, in care s-au intalnit reprezentativele Italiei si Frantei.

Principalul motiv pentru care acest meci a ramas in istorie a fost eliminarea lui Zinedine Zidane, care – dupa un schimb dur de replici cu Marco Materazzi – a cedat si i-a aplicat acestuia un cap in piept.

Eliminarea sa s-a dovedit a fi decisiva, Italia castigand la penalty-uri cea de-a 4-a Cupa Mondiala din istorie. Acela a fost ultimul meci oficial al lui Zinedine Zidane, un jucator de exceptie al nationalei Frantei.

8. Lucian Bute – campion mondial la categoria IBF

Lucian Bute a castiga titlul de campion mondial versiunea IBF, pe 19 octombrie 2007, dupa un meci cu columbianul Alejandro Berrio. Pugilistul roman l-a invins pe detinatorul en-titre al centurii in runda a 11-a, prin Knock Out.

Bute este in continuare detinatorul centurii de campion la versiunea IBF, el reusind sa-si pastreze titlul de 9 ori pana in prezent.

Ultimul sau pretendent, Glen Johnson, a fost invins de Lucian Bute la puncte, dupa o lupta stransa de 12 reprize, in luna noiembrie a acestui an.

9. CFR Cluj – primul titlu de campioana a Romaniei

Formatia CFR Cluj a reusit, in sezonul 2007-2008, sa duca primul titlu in provicie dupa 17 ani in care echipele bucurestene au dominat primul esalon.

A fost primul titlu de campioana a Romaniei obtinut de formatia clujeana, care s-a calificat astfel pentru prima data in grupele Ligii Campionilor.

De-atunci si pana acum, Liga I a fost castigata de Unirea Urziceni (2008-2009), CFR Cluj (2009 – 2010) si Otelul Galati (2010-2011), suprematia echipelor bucurestene fiind subminata in toti acesti ani.

10. Prima Cupa Mondiala de fotbal desfasurata in Africa de Sud

Evenimentul anului 2010 a fost cu siguranta Cupa Mondiala desfasurata in premiera pe continentul african, iar principalul subiect de discutie al acestei editii au fost vuvuzelele.

Reprezentativa Spaniei a reusit sa castige pentru prima data Cupa Mondiala, reusind sa invinga in finala echipa Olandei, cu scorul de 1-0, gratie reusitei lui Andres Iniesta.

Cu doi ani inainte, in 2008, spaniolii reusisera sa castige si Campionatul European, devenind astfel cea mai puternica reprezentativa de fotbal din lume, in acest moment.

Cam acestea au fost cele mai importante evenimente sportive ale ultimilor 10 ani. Voua care dintre acestea v-a ramas cel mai bine in minte?

In incheiere, va multumim ca ne-ati citit in toti acesti 10 ani de existenta si vom continua sa va tinem la curent cu tot ce este mai hot pe Internet!