Cele mai mari amenzi din lume pentru depășirea vitezei legale

De: Marian Andrei / 26.09.2013, 11:30
Cele mai mari amenzi din lume pentru depășirea vitezei legale
Proiectul noului Cod rutier a stârnit dezbateri aprinse, mai ales în ceea ce privește cuantumul amenzilor. Dar știți cât sunt amenzile în alte țări? Haideți să vă ajutăm noi, arătându-vă ce amenzi se aplică în alte părți pentru depășirea vitezei legale.

1. Finlanda și Danemarca – nelimitat (Cea mai mare amendă dată până acum: 200.000 dolari)

Chiar dacă ești unul dintre cei mai bogați oameni din Europa, să dai 200.000 de dolari pentru că ai mers un pic mai repede nu e ușor. Și asta în 2002, când banii erau bani! 

Atât în Finlanda cât și în Danemarca, cuantumul amezii este stabilit în funcție de venitul anual al contravenientului. Ghinionistul care a plătit 200.000 de dolari a fost Jussi Salonoja, care a avut un venit, în anul respectiv, de 11,5 milioane de dolari. Salanoja a fost prins circulând cu 80 km/h într-o zonă în care restricția de viteză era de 40 km/h. (Faceți o comparație cu recentele cazuri când mai mulți soferi români au fost prinși de poliție circulând cu viteze de Formula 1 – peste 200 km/h).

A mai existat un caz în care vitezistul a fost amendat cu 165.000 de dolari, dar amenda i-a fost redusă la 9.000 de dolari după „recalcularea” veniturilor. 

2. Canada – 25.000 de dolari

În general, amenda pentru depășirea vitezei legale este de 1.000 de dolari (o sumă nu tocmai mică). Totuși, anul trecut, un motociclist prins anul trecut circulând cu 265 km/h a fost amendat cu 12.000 de dolari după negocieri serioase cu procurorii. Același tribunal condamnase un șofer la o amendă de 8.500 de dolari.

Chiar dacă autostrăzile canadiene te îmbie să „o calci”, acest lucru nu e recomandat decât dacă ai ceva bani în plus, amenda maximă în provincia Alberta fiind de 25.000 de dolari iar în Ontario de 10.000 de dolari.

3. Marea Britanie – 8.000 de dolari

La fel ca în multe alte țări, și în Marea Britanie amenzile se calculează în funcție de diferența dintre viteza cu care se circulâ și limita de vitezâ existentâ. Totuși, în 2007, șoferului unui Porsche prins circulând cu 275 km/h i s-a dublat amenda, de la 4.000 de dolari la 8.000 de dolari, pentru conducere neglijentă. Vitezomanul a mai plătit și 1.250 de dolari cheltuieli de judecată și a primit și 10 sătămâni de  „cazare gratuită”.

Totuși, cele mai comune amenzi, plătite în urma detectării cu camerele de luat vederi, sunt de 100 de dolari. 

4. Statele Unite – 2.500 de dolari

Șoferii care au nenorocul să fie surprinși de radar în statele Georgia, Illinois, North Carolina, Nevada și New Hampshire sunt pasibili de amenzi de până la 1.000 de dolari. Mai mult, în Michigan, New Jersey și Texas, șoferii prinși circulând cu viteze care sunt „în afara limitei de siguranță” pot primi o a doua amendă (??!) anul următor.

De curând, în statul Virginia a fost abrogată o lege care permitea instanțelor să aplice o amendă de 2.500 de dolari pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 16 km/h (10 mph) sau pentru condusul „nechibzuit”.

Aproape pe întreg teritoriul Statelor Unite, amenda este însoțită în mod obligatoriu și de o perioadă de ședere la „mititica”.

5. Norvegia – 10% din venitul anual plus închisoare; Islanda – 2.700 dolari

Turiștii cunosc faptul că aceste țări sunt foarte scumpe din multe puncte de vedere. Nici amenzile pentru depășirea vitezei legale nu fac excepție. În Norvegia însă, există și o pedeapsă minimă de 18 zile de închisoare. Pe lângă aceste pedepse, vitezomanii mai pot fi condamnați la muncă în folosul comunității și li se poate suspenda dreptul de a conduce până la trei ani.

6. Portugalia – 1.800 dolari

Amenda maximă poate ajunge până șa 1.800 de dolari în funcție de viteza cu care se circulă, venitul soferului și… starea drumului. Majoritatea mașinilor de poliție sunt dotate cu ATM-uri pentru ca banii să poată fi încasați pe loc. De ce? Pentru că dreptul de a conduce este suspendat până la achiarea amenzii.

7. Franța, Elveția, Italia – 2.100 dolari

În aceste țări radarele se găsesc la tot pasul, așa că șoferii grăbiți  trebuie să-și verifice des cutia poștală. Totuși, o viteză considerată excesivă poate aduce, pe lângă amendă, și o condamnare la închisoare. Și turiștii trebuie să fie atenți, pentru că punctele de penalizare sunt transmise poliției din țara de origine în baza contractelor bilaterale semnate. 

8. Australia – 857 dolari

Nu o să întâlniți polițiști stând la pândă în deșert, dar radarele se găsesc pestre tot. Și, dacă aveți de gând să vizitați Australia, rețineți că autoritățile îi urmăresc până în pânzele albe pe aceia dintre turiști care depășesc viteza legală. Străinii care nu își plătesc amenda nu vor mai putea pune piciorul pe pământ australian. 

9. Olanda – 800 dolari

Limita maximă a amenzii este de 800 de dolari, însă cele curente sunt mult mai mici. Amenzile se plătesc, de regulă, la fața locului, în caz contrar aplicându-se penalități de întârziere. Cei prinși circulând cu viteze peste dublul celei legale sunt condamnați la închisoare iar autoturismele le sunt confiscate.

10. Germania – 900 dolari

Limita de viteză este inexistentă doar pe celebrele Autobahn, unde șoferii pot (și adesea o și fac) circula cu viteze de peste 300 de cilometri pe oră. Totuși, autoritățile nu vor ca restul drumurilor să fie transformate în circuite de automobilism, așa că la fel de celebrii Polizei sunt foarte conștiincioși în a aplica amenzi contravenienților. Amenda maximă este de 680 de euro (~ 910 dolari) și este acompaniată de 4 puncte de penalizare și o suspendare a permisului de trei luni.