Cele mai mari controverse de la Campionatul Mondial de fotbal

Apropo.ro / 04.07.2014, 13:45
Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia va rămâne în istorie drept competiția cu cele mai multe goluri din epoca modernă, dar și grație evoluției senzaționale a unor echipe precum Costa Rica, SUA, Algeria sau Belgia.
Nu în ultimul rând, însă, Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia va rămâne în istorie și grație numărului uriașe de controverse, cele mai multe dintre acestea fiind legate de arbitraje.
 
1. Excepția Budweiser
 
 
În 2003, nemulțumiți de numărul mare de decese de pe stadioanele de fotbal, guvernanții brazilieni au interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe arenele sportive. Totuși, în 2007, Brazilia a fost desemnată gazda turneului final din acest an. Și cum brazilienii și-au dat seama ca microbiștii au nevoie de bere, au dat o ordonanță de urgență prin care să permită comercializarea și consumul de bere pe terenurile de fotbal. Problema este că brazilienii au vrut să se pună bine cu FIFA, care este sponsorizată de Budweiser încă din 1986, astfel că se permite doar comercializarea sortimentelor de bere produse de celebra firmă. Pentru această acțiune, Brazilia este criticată la nivel mondial.
 
2. Brazilia – Croația (arbitrul Yuichi Nishimura)
 
 
Naționala de fotbal a Braziliei, gazda competiției, a evoluat în prima partidă de la turneul final împotriva Croației. Și cum în minutul 71 scorul era egal, 1-1, iar gazdele aveau nevoie de un început cu dreptul, respectiv de o victorie de moral, a ieșit la rampă arbitrul japonez Yuichi Nishimura. Centralul a acordat aiurea penalty la un duel între Lovren și Fred. Neymar a transformat penalty-ul cu siguranță, marcând golul care avea, practic, să facă diferența, chiar dacă brazilienii au mai marcat o dată, în prelungiri, pe contraatac. Nishimura a fost acuzat atunci că a făcut jocul gazdelor și a pus serios umărul la calificarea brazilienilor în optimi.
 
3. Germania – Portugalia (arbitrul Milorad Mazic)
 
 
Încă un meci tare, încă un arbitraj aiurea. Germania era favorită în confruntarea cu Portugalia și s-a impus la scor, 4-0, dar multă lume pune diferența scorului pe seama unor aparente greșeli comise de centralul Milorad Mazic. Sârbul a acordat un penalty controversat pentru Germania, în minutul 12, fază din care nemții au și deschis scorul. Apoi, în minutul 37, Thomas Muller a simulat o accidentare, Pepe l-a împins ușor cu capul pe atacantul german și a fost eliminat direct, rupându-se complet echilibrul partidei. 
 
4. Rusia – Algeria (laserul din ochii lui Akinfeev)
 
 
Rusia și Algeria s-au întâlnit, în ultima etapă a grupelor, în meci direct pentru calificarea în optimi. Africanii aveau și varianta egalului și, în cele din urmă, au obținut un 1-1 care i-a calificat în faza următoare a competiției. Totuși, meciul nu a fost lipsit de controverse. Rusia a avut 1-0 și a fost aproape să dea lovitura, dar Slimani a egalat în minutul 60. Reușita algerienilor a venit în urma unui corner în timpul căruia Igor Akinfeev, portarul rușilor, a fost jenat de un laser verde și nu a putut observa balonul, ieșind pe sub centrare. Și acum rușii susțin că golul trebuia anulat.
 
5. Uruguay – Italia (arbitrul Marco Antonio Rodriguez)
 
 
Uruguay și Italia s-au întâlnit în ultima etapă a grupelor, într-un meci decisiv pentru calificarea în optimi. Italienii aveau și varianta egalului de partea lor, totuși au pierdut, cu 0-1, grație golului marcat de Stuani, în minutul 81. Totuși, la 0-0, în minutul 79, s-a petrecut celebrul episod în care Luis Suarez l-a mușcat de umăr pe Chiellini. Surprinzător, atacantul uruguaian nu a fost eliminat. Italienii susțin că dacă centralul mexican Marco Antonio Rodriguez lua măsura corespunzător, uruguaienii nu mai aveau forța necesară pentru a marca golul victoriei.