Cele mai picante 10 alimente din lume

De: Dragos Tanase / 14.10.2014, 12:00
Ne place un antreu bun, dacă amintește de mâncarea preferată de acasă sau dacă este un preparat exotic, care ne duce cu gândul la o aventură sălbatică.

Mâncarea este deliciosă, oricum ai privi-o! Cu toate acestea, pentru unii dintre noi, cu cât e mai picantă… cu atât mai bine, astfel încât se ridică întrebarea: ce sunt unele dintre cele mai picante feluri de mâncare din lume?

Din America de Nord până în Asia, vom face o călătorie condimentată printre cele mai picante legume și bucăți de carne.

Dacă rezistați arsurilor din stomac, există și multe beneficii pentru sănătate oferite de alimentele picante, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și sănătatea inimii.

O teorie afirmă că alimentele condimentate eliberează endorfine în corp , la fel ca atunci când mâncăm ciocolată sau ceva foarte dulce.

Următoarele 10 rețete poate vă vor inspira în viitoarele experiențe culinare din vacanțele voastre:

10. „Fire In Your Hole Wings”, aripioarele picante de la Munchies 420 Café din Sarasota, Florida

Munchies 420 Cafe din Sarasota, Florida, oferă un loc pe „zidul rușinii” celor ce nu reușesc să mănânce porția de aripioare extrem de picante din meniul lor.

Produsul lor iute și picant chiar a fost prezentat de postul TV Travel Channel, la show-ul „Om contra hrană”, în cadrul căruia Adam Richman, un împătimit al mâncării, nu a reușit să termine întregul coș cu 10 aripioare.

Evident, acum are un locr rezervat la „zidul rușinii”! Aceste aripi sunt puse într-un sos special, care conține soiuri de ardei foarte iuți și sortimente de piper extrem de… piperate.

9. Cocktail-ul de renume mondial cu creveți – St. Elmo Steakhouse, Indianapolis

O rețetă clasică cu fructe de mare, dar și un aperitiv care ar putea să te determine să ceri chelnerului mai multe pahare cu apă. În timp ce pare mic și inofensiv, această farfurie frumos ambalată poate da o lovitură serioasă papilelor gustative, iar produsul ar trebui să fie luat în serios.

Acesta este pregătit fără niciun tip de piper, dar de ce este atât de picant? Ei bine, creveții sunt acoperiți într-un strat mare de sos de hrean surprinzător de picant. Acest aperitiv îți va desfunda cu siguranță sinusurile, dacă ești suficient de curajos să-l încerci.

8. Sichuan Huo Guo (oala picantă) – în diverse pub-uri din Sichuan, China

Acest fel de mâncare își merită numele, o oală iute plină cu diverse alimente aduse împreună într-o armonie super-picantă. Preparatul este pregătit, de obicei, în regiunea Sichuan din China și este o rețetă tradițională.

Oala este umplută până la refuz cu o varietate de alimente precum carne de vită, ciuperci, legume, uneori chiar cu creier de porc, gât de vacă și sânge de rață, iar uleiul din piper din acea zonă o face atât de picantă, aproape de amorțirea gurii. O adevărată aventură culinară!

7. Saltdean Sizzler Pizza: Paul”s Pizza – Brighton, Anglia

În cazul în care pe o cutie cu mâncare scrie… „Feriți-vă”, poate ar trebui să te gândești de 2 ori înainte de a o consuma. Și dacă e o cutie de pizza, atunci cu atât mai mult! Paul Brayshaw face cea mai picantă pizza, într-un local din Brighton, East Sussex.

Paul este chiar patronul pizzeriei din Marea Britanie, iar el a inventat Pizza Saltdean Sizzler, cu care speră să intre direct în Cartea Recordurilor. Pizza Saltdean Sizzler are 25 cm în diametru și conține topping de pepperoni, existând chiar și o variantă pentru vegetarieni.

Secretul constă în sosul de chilli, extrem de uite, făcut din cel mai picant ardei, „ghost chilli (ardei iute fantomă)”. Paul este mare amator de mâncăruri picante și a vrut să introducă o provocare în meniul din restaurantul său, chiar dacă recunoaște că el nu a putut consuma decât 2 felii din cele 6 ale unei pizza.

6. „Best of the Best” Abiko Curry – Seul, Coreea de Sud

În timp ce acest fel de mâncare poate arăta „yummy” (și nu că n-ar fi) și satisfăcător, totuși veți avea nevoie cu siguranță de multă apă și, eventual, niște șervețele pentru a ține pasul cu acest produs.

Curry este unul dintre principalele condimente folosite pentru a face acest fel de mâncare, iar acest antreu este declarat a fi „dureros de picant”, de multe suflete curajoase care l-au încercat.

Acesta va produce, cu siguranță, multă transpirație, după doar o lingură, dar dacă sunteți gata… acest fel de mâncare nu va dezamăgi și vei fi fericit că nu ai trecut prin Coreea de Sud fără să încerci o mâncare tradițională.

5. Burgerul „4 cavaleri” de la Chunky”s – San Antonio, Texas

Acest burger din Texas, SUA, este un adevărat cowboy din Vestul Sălbatic. A fost, de asemenea, testat pe Travel Channel, la show-ul „Om contra hrană”, însă doar câțiva clienți au făcut față acestui adevărat „aruncător de flăcări”.

Numit „cel mai tare burger de pe planetă,” acest burger conține ardei iute proaspăt și ardei Serrano, un sos Habanero și soiul de ardei iute „Bhut Jolokia”, cunoscut sub numele de „piper fantomă”.

Pentru a putea face față aceastei provocări culinare, doritorii sunt obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere și să fie majori. Cei sub 18 ani trebuie să fie însoțit de un tutore legal sau părinte, dar asta nu va face niciun condiment mai puțin intimidant.

Fiecare suflet curajos care încearcă această provocare are 25 de minute pentru a mânca un burger, îi este permis să bea orice, mai o puțin băuturi „tămăduitoare”, nu poate scuipa sau împărți burgerul, nu are voie la baie – pentru a atenua durerea – sau să scape pe fereastră. Mult noroc!

4. Neua Pad Prik – Thailanda

Acest fel de mâncare faimos, cunoscut și sub numele de Thai pepper steak (friptură cu piper din Thailanda), este foarte cunoscut în Thailanda și chiar și în Indonezia. Acesta se prepară prin amestecareaa unor bucăți de carne de vită cu condimente, cum ar fi ceapă eșalotă, busuioc și usturoi.

Ceea ce face acest produs atât de picant este o cantitate foarte mare de ardei iute „bird”s eye (ochi de pasăre)”, un soi foarte renumit în această regiune.

Dacă îți place mâncarea thailandeză și limba ta poate suporta diverse condimente, încearcă să dai o șansă acestui antreu! Îți vei schimba părerea despre mâncarea picantă și poate va deveni noua ta obsesie culinară.

3. Carne de porc Vindaloo – Goa, India

Goa este cel mai mic stat din India. Sub control portughez din secolul 15 și până în secolul 20 (1961), Goa oferă o bucătărie diversă, în care influențele hinduse și creștine se completează și îi conferă unicitate, exotism și faimă în întreaga lume.

Știm cu toții că cele mai multe preparate din bucătăria indiană utilizează o varietate bogată de condimente, dintre care unele sunt moderat picante.

În India, oamenii se referă la alimente codimentate ca „mâncare picantă”, deoarece „alimentele picante” se referă la mese cu multe condimente pe ele (cam în toate cazurile). Cu toate acestea, acest antreu ia titlul de „cel mai picant aliment” cunoscut vreodată în India. Rețeta a fost adusă în Goa de către portughezi, iar ingredientele „strigă” picantul din ele!

Carnea de porc este păstrată în vin roșu, ardei și usturoi, dar este, de asemenea, scăldată într-un curry picant din gama largă aflată în regiune.

În imaginea de mai sus, farfuria ar putea arăta ca oricare alta din restaurantele indiene, dar aveți grijă la piperul ascuns în sos! Recunoscut de Cartea Recordurilor drept cel mai tare chili din lume, soiul de ardei iute Bhut Jolokia, cel cunoscut și sub numele de „piper fantomă”, este „periculos de picant” și acest loc 3 în top este pe deplin meritat!

2. Otak Otak – Asia de Sud-Est, Singapore și China

Una dintre cele mai interesante feluri de mâncare din acest top conține carne condimentată de pește și este popular în Asia de Sud-Est. Numele de „Otak Otak” se traduce, de fapt, „creier”, datorită consistenței care seamănă cu o cremă de tort. Se servește, de obicei, cu lapte de cocos și o pastă de chili, fiind înfășurat într-o frunză de banane.

Dar nu lăsa ca acest aspect rece și calm al gustării să te păcălească, pentru că, de fapt, este extrem de picant. Peștele este pus pe grătar și copt la foc de cărbune, apoi combinat cu cea mai iute specie de chili disponibilă în zonă. Dar până să îți dai seama despre ce soi este vorba… gura ta va lua foc deja și, deci, nu mai contează!

1) „Widower Curry”* – Bindi Restaurant, Grantham, England

Pare aproape frumos, cu frunze de busuioc proaspete care împodobesc roșul bogat al ardeilor, care te îndeamnă să-l mănânci, doar că nu degeaba acest fel de mâncare este numit „widower curry”! Motivul? Acesta conține 20 de ardei iuți Naga, al doilea cel mai iute sortiment de chili din lume, bucătarii care îl pregătesc fiind obligați să poarte ochelari de protecție și măști pentru față!

Dacă acest fapt nu te descurajează și nu te ține departe de această adevărată „farfurie în flăcări”, îți mai spunem că pe oamenii care au mâncat așa ceva i-au trecut toate tranpirațiile, au fost mai agitați, chiar au plâns și au vomat, dar au avut și halucinații.

Unui medic britanic, Ian Rothwell, i-a trebuit o oră să consume „Widower Curry” și a început să aibă halucinații, dar el a reușit să termine întreaga porție și a primit și un certificat pentru asta. „Dr. Rothwell este o legendă, în ceea ce mă privește”, spune Muhammed Karim, directorul general al restaurantului. Deci, să nu spuneți că nu v-am avertizat!

*Cel mai periculos sortiment de curry, cunoscut sub denumirea de widower curry