Cele mai spectaculoase și extravagante ambulanțe din istorie

De: Dragos Tanase / 27.08.2012, 13:40
De la căruță la trăsură și apoi la autovehicul, ambulanțele și-au păstrat rolul, de-a lungul anilor, de a transporta pacienții bolnavi, însă forma acestor dispozitive de transport medical a cunoscut foarte multe schimbări de-a lungul timpului.

Putem spune, în avans, că ambulanțele din anii 1950 și 1960 au avut cele mai țipătoare forme, unele dintre ele fiind adevărate opere de artă și design, devenind modele auto legendare.

Mai jos, vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante modele de ambulanțe, încă de pe vremea primului război mondial (1914 – 1918).

Primele ambulanțe motorizate au fost folosite de către armatele britanice și franceze, pentru a-și transporta soldații răniți, cu modelul Ford Model T din anii 1916 și 1917.

Ford Model T

De asemenea, și americanii au participat intens la acțiunile medicale înainte să întervină în război, ajutând peste 500.000 de răniți în armata franceză cu serviciul AFS (American Field Service), folosind de asemenea modele auto Ford.

În civilie, în anii 1920, ambulanțele deja erau parte din echiparea spitalelor, având alături de șofer și câte un doctor iar, liniile telefonice erau deja folosite pentru a anunța poliția care avea capacitatea de a organiza și trimite ambulanțe la locul necesar.

În unele locuri precum Australia, erau înființate și primele servicii de ambulanță pe cale aeriană unde doctorul era și pilot.

Ambulanță aeriană folosită de britanici în Somalia, în 1920

Anii 1930 au adus o formă aerodinamică, tip glonț, la designul autospecialele pentru ambulanță și un model reprezentativ pentru acea perioadă a fost modelul Buick – Bell Ambulance Squad din 1938.

Buick Special – Bell Ambulance

Al doilea război mondial (1930 – 1945) a fost definit de modele tip Jeep, folosite de armata americană, spre exemplu Dodge WC-54.

Peste 23.000 de modele Dodge au fost produse în timpul acestui război și pe lângă șofer și doctor puteau fi transportați între 4 și 7 pacienți

Dodge WC-54

Ambulanțele anilor 1950 au venit și ele cu diverse modificări de design, păstrând capacitatea mare a modelelor Dodge, dar cu o linie estetică mult mai stilată.

Ambulanță Daimler LRW178 din 1951

Anii 1950 au fost marcați și de ambulanțele folosite în Marea Britanie, datorită modelelor Austin Princess și Austin Sheerline.

Ambulanță Austin Princes

Ambulanță Austin Sheerline A125

Revenind la americani, iată și câteva modele de ambulanță cu un design extrem de interesant, care a rămas întipărit în mințile oamenilor chiar și în ziua de azi.

1956 Cadillac/Meteor

1954 Packard

Modele Henney Packard special construite pentru ambulanțe

Modele Meteor-Pontiac – șasiu de ambulanță

De asemenea, să nu uităm de celebrul vehicul folosit în filmul Ghostbusters, din 1959 care și aceasta a rămas un model emblematic al ambulanțelor americane.

Cadillac Miller-Meteor

Dacă v-ați aflat prin Regatul Unit al Marii Britanii prin anii 1960, sigur ați observat pe stradă una din următoarele două modele de ambulanță:

Morris LD (stânga) și Bedford J Series (dreapta)

Un alt model interesant se face cunoscut și el prin anii 1960, când Citroen își pune amprenta pe modelul DS Currus.

Citroen DS Currus

Anii 1970 vin și ei cu schimbări majore, mașinile fiind echipate cu motoare extrem de puternice și design-ul ia o cotitură mult mai robustă.

Cadillac Miller – Meteor

Oldsmobile Ninety Eight – inaugurată în 1969

Ambulanțe Cotner Bevington anii 1960 – 1970

Înainte să încheiem această serie a celor mai interesante, extravagante sau spectaculoase ambulanțe din istorie, merită să menționăm și un model mai puțin occidental, venit din partea vecinilor noștri din Nord.

Ambulanță rusească bazată pe șasiul modelului Volga Gaz din anii 1960

Deși mai sunt modele pe care este posibil să le fi omis, putem sa ne formăm o părere despre evoluția interesantă a acestor autovehicule salvatoare de vieți și cine știe, poate moda revine și o să vedem din nou aceste frumuseți pe străzile noastre, bineînțeles adaptate tehnologic la serviciile medicale actuale.