Cele mai spectaculoase transferuri, ratate la mustață

Apropo.ro / 09.05.2014, 12:00
Au scris istorie în tricourile echipelor pentru care au evoluat, dar cei 10 jucători din lista de mai jos puteau ajunge, de-a lungul timpului, la cu totul alte echipe.

Doar zgârcenia anumitor manageri sau lipsa de încredere a altora au făcut ca mutările de mai jos să nu se realizeze. Iar unul dintre transferuri a fost anulat chiar de erupția unui vulcan din Islanda.

10. Robert Lewandowski la Blackburn Rovers

Robert Lewandowski

Atacantul polonez Robert Lewandowski a fost golgeterul Borussiei Dortmund în ultimii patru ani, marcând 101 goluri în 182 de meciuri jucate. Dar puțini știu că fotbalistul ar fi trebuit să ajungă, în 2010, la Blackburn Rovers. Un jucător încă necunoscut pe plan mondial, în 2010, Lewandowski bătuse palma cu gruparea engleză pentru un transfer definitiv și a plecat cu avionul din Polonia către regat pentru a semna contractul. Erupția vulcanului Eyjafjallajokull, din Islanda, l-a obligat pe Lewandowski să facă o escală de câteva zile în Germania. Iar conducerea Borussiei Dortmund s-a mișcat rapid și și-a adjudecat semnătura polonezului, spre disperarea celor de la Blackburn.

9. Michael Essien la Burnley

Michael Essien

În vârstă de 32 de ani, Michael Essien a trecut pe la Real Madrid și AC Milan, dar este cunoscut mai ales pentru perioada petrecută la Chelsea Londra, formație care l-a achiziționat cu 26 de milioane de lire sterline, în 2005, de la Olympique Lyon. Interesant este că Essien putea să ajungă în Anglia încă din 1999. A fost în discuții avansate cu Burnley, dar conducerea clubului a refuzat să-l înregimenteze gratis. Motivul? Ghanezul avea doar 17 ani, iar politica celor de la Burnley era să nu acorde juniorilor salarii mai mari de 60 de lire sterline pe săptămână. Ori Essien solicita dublu.

8. Didier Drogba la Arsenal Londra

Didier Drogba

Arsene Wenger, antrenorul lui Arsenal, este cunoscut din cauza numărului mic de trofee câștigate, mai ales în ultimul deceniu, dar și din cauza numeroaselor transferuri de top ratate din cauza capriciilor. Unul dintre fotbaliștii ratați de Wenger a fost atacantul ivorian Didier Drogba. Arsenal putea să-l ia pe Drogba în 2002, de la Le Mans, pentru numai 100.000 de lire sterline, dar Wenger s-a temut că atacantul ivorian nu se va adapta la rigorile din Premier League. În cele din urmă, fotbalistul a ajuns la Chelsea în 2004, pentru 24 de milioane de lire sterline, și a scris istorie în tricoul formației de pe Stamford Bridge, marcând 157 de goluri în 341 de meciuri.

7. Gareth Bale la Manchester United

Gareth Bale

Galezul Gareth Bale a fost cel mai bun jucător al lui Tottenham Hotspur în perioada 2007-2013, iar din vara anului trecut joacă pentru Real Madrid. Însă galezul, crescut de Southampton, ar fi putut ajunge în 2007 la Manchester United. Alex Ferguson a fost interesat de achiziționarea lui Bale, dar a refuzat să dea 10 milioane de lire sterline pe el, oferind doar 6. În cele din urmă, Bale a semnat cu Tottenham, iar apoi a ajuns la Real Madrid pentru 100 de milioane de euro.

6. Zinedine Zidane la Newcastle United

Zinedine Zidane

Considerat de mulți drept unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, Zinedine Zidane a fost foarte aproape să semneze un contract cu Newcastle United în 1996. Avea 24 de ani, iar Bordeaux, echipa de care aparținea, solicita în schimbul său doar 1,6 milioane de lire sterline. Totuși, cei de la Newcastle nu au fost încântați de calitățile sale și s-au gândit că nu este fotbalist care să se poată impune în Premier League. În același an, Zidane a ajuns la Juventus Torino și a început să câștige trofeu după trofeu, inclusiv Campionatul Mondial din 1998 și Campionatul European din 2000.

5. Cristiano Ronaldo la FC Liverpool

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo este considerat poate cel mai bun fotbalist din lume la ora actuală. A făcut senzație în tricoul lui Manchester United și a devenit un adevărat one-man-show la Real Madrid. Însă traseul portughezului poate ar fi fost altul, dacă semna în 2005 cu FC Liverpool. Crescut, practic, la Sporting Lisabona, Cristiano Ronaldo a fost dorit cu insistență de Gerard Houllier, antrenorul lui FC Liverpool din acea perioadă. Însă oficialii lui Liverpool nu s-au înțeles cu reprezentanții lui Cristiano Ronaldo în privința salariului și au anulat transferul. Portughezul a înscris 118 goluri pentru Manchester United și 251 de goluri pentru Real Madrid.

4. Zlatan Ibrahimovic la Arsenal Londra

Zlatan Ibrahimovic

Cunoscut drept un fotbalist extrem de capricios, despre suedezul Zlatan Ibrahimovic se poate spune că era un personaj dat naibii încă din momentul în care a făcut primii pași în fotbalul mare. A debutat la profesioniști pentru Malmo FF și a fost în discuții pentru un transfer la Arsenal Londra în 2001, când avea doar 20 de ani. Totuși, Arsene Wenger a vrut să-l vadă pe suedez în probe, iar Ibrahimovic, deși un puști, i-a oferit un răspuns pe măsură: „Zlatan nu dă probe”. A preferat un transfer la Ajax Amsterdam și a devenit unul dintre cei mai valoroși atacanți din lume câștigând numeroase trofee cu fiecare echipă pe la care a trecut: Ajax Amsterdam, Juventus Torino, Internazionale Milano, FC Barcelona, AC Milan și Paris Saint Germain.

3. Yaya Toure la Arsenal Londra

Yaya Toure

Toure a câștigat Liga Campionilor, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al cluburilor cu FC Barcelona, în 2009, și a devenit unul dintre cei mai buni fotbaliști din Anglia marcând 51 de goluri pentru Manchester City. Însă Toure ar fi putut ajunge în 2003 la Arsenal Londra. A dat probe, a impresionat, iar Arsene Wenger se pregătea să-l achiziționeze, pentru numai 1,3 milioane de lire sterline, de la Beveren (Belgia). Totul a căzut în momentul în care oficialii lui Arsenal nu au putut obține un permis de muncă pentru mijlocașul de 20 de ani.

2. Radamel Falcao la Aston Villa

Radamel Falcao

În ianuarie 2008, Falcao juca la River Plate. A fost dorit de Aston Villa, formație care a oferit 5 milioane de lire sterline în schimbul atacantului columbian. Argentinienii au refuzat oferta, iar oficialii lui Aston Villa nu au continuat licitația, nefiind siguri de talentul lui Falcao. Columbianul a ajuns la FC Porto în 2009, pentru numai 4 milioane de euro, și a devenit, treptat, unul dintre cei mai valoroși atacanți și unul dintre cei mai scumpi fotbaliști din lume.

1.  Ronaldinho la Manchester United

Ronaldinho

Brazilianul Ronaldinho rămâne în istorie pentru perioada petrecută în tricoul formației FC Barcelona, 2003-2008. A marcat 94 de goluri și a reușit 81 de pase decisive pentru gruparea catalană, iar stilul său extrem de spectaculos l-a transformat într-unul dintre cei mai iubiți fotbaliști din lume. Puțini știu însă că Ronaldinho a fost dorit de Alex Ferguson la Manchester United. David Beckham tocmai plecase la Real Madrid, iar tehnicianul scoțian vroia să-l înlocuiască cu Ronaldinho, care aparținea de Paris Saint Germain. A făcut o primă ofertă de 28 de milioane de euro pentru jucătorul brazilian și, până să-și îmbunătățească oferta, l-a pierdut în dauna celor de la FC Barcelona, care l-au achiziționat cu 30 de milioane de euro.