Cele mai vechi 10 cluburi de fotbal din lume

De: Marian Andrei / 10.04.2014, 12:30
Fotbalul (sau soccer-ul, cum mai este denumit) este unul dintre sporturile cu cea mai lungă istorie. El a apărut în Anglia, începând cu mijlocul secolului al 19-lea, așa că nu este de mirare că toate cluburile din acest top sunt englezești.

Fiecare club din Anglia juca fotbal, până în 1863, după propriile regului, de aceea, în acel an mai multe cluburi s-u reunit în Asociația de Fotbal (The Football Association) care a emis un set de reguli oficiale pentru diferitele tipuri de fotbal care se jucau.

Existau în acea perioadă, două tipuri de fotbal: fotbalul-rugby, în care mingea era jucată cu mâna, și fotbalul, unde mingea era jucată cu piciorul. Inaugurarea Asociației de Fotbal a condus la dispute între cluburile care jucau cele două tipuri de fotbal, astfel că atunci când era numit jocul, trebuia specificat explicit despre care dintre cele două era vorba. Disputele au durat până la începutul secolului 20, când fotbalul jucat cu piciorul a depășit în popularitate fotbalul-rugby, astfel că simpla menționare a termenului fotbal era suficientă.

Cele mai vechi cluburi profesioniste de fotbal au început să apară în jurul anului 1860. Pentru a evita disputele, lista conține numai cluburile de fotbal de sine stătătoare. Nu au fost incluse cele asociate cu diferite instituții (școli, universități, spitale, etc) iar locul în clasament este dat strict de anul în care a început să joace efectiv fotbal și nu de anul înființării (de exemplu, clubul 1860 Munich a fost fondat în 1848 ca un club de fitness, începând să joace fotbal în 1899).

10. Sheffield Wednesday F.C. (1867)

Sheffield Wednesday, a fost fondat în 1820 ca un club de cricket, meciurile disputându-se numai miercurea, transformându-se în club de fotbal în septembrie 1867. În 1889 au făcut parte dintre membrii fondatori ai Asociației de Fotbal și au câștigat campionatul în sezonul inaugural.

În 1892 clubul s-a alăturat Ligii de Fotbal, iar la crearea premier League, în 1992, au fost printre membrii fondatori. În prezent evoluează în cea de-a doua ligă britanică (Football League Championship), fără rezultate notabile din sezonul 1999/2000.

9. Nottingham Forest F.C. (1865)

.

Creat în 1865, clubul de fotbal Nottingham Forest a devenit profesionist în anul 1888. Au câștigat campionatul Alianței de Fotbal în 1891-92 și cupa în 1897-98.

Fiind în permanență una dintre echipele englezești de elită, Nottingham Forest s-a impus și în competițiile europene, câștigând două Cupe Europene, în sezoanele 1978-79 and 1979-80.

În prezent activează în cea de-a doua ligă britanică (Football League Championship), fiind cea mai galonată echipă din această listă.

8. Brigg Town F.C. (1864)

Micuțul club din Brigg a fost fondat în 1864 iar astăzi este un supraviețuitor, fiind cea de-a patra cea mai veche echipă de fotbal din lume, după Sheffield, Cray Wanderers și Hallham.

Brigg Town evoluează în Northern Premier League Division One South, competiție situată pe a opta poziție în piramida competițiilor de fotbal britanice, însă, potrivit sistemului de promovare ar putea, teoretic, să ajungă în Premier League în următoarele 7 sezoane.

7. Bradford Park Avenue A.F.C. (1863)

Bradford Park Avenue A.F.C. a fost fondată în 1863. Timp de peste 60 de ani a făcut parte din Liga britanică de Fotbal. Clubul a suferit reforme consistente în anii ’70 iar în 1988 s-a transformat într-o nouă entitate. În prezent evoluează în Northern Premier League Division One North.

6. Stoke City F.C. (1863)

Cel mai vechi club care joacă în Premier League, Stoke City F.C. a fost fondat în 1863 sub numele Stoke Ramblers F.C.

Este cel de-al doilea cel mai vechi club profesionist din lume (al șaselea după standardele Asociației de Fotbal). De-a lungul existenței sale Stoke City nu a câștigat niciun titlu major, părând să se mulțumească cu titulatura de „cel mai vechi club din prima ligă”.

5. Notts County F.C. (1862)

Notts County, fondat în 1862, este cea mai veche echipă de profesioniști din lumea fotbalului. În 1888, Notts County a fost unul dintre cei 12 membri fondatori ai Ligii de Fotbal. Notts County a ajuns în finala Cupei Angliei în 1891 și s-au încoronat campioni în 1894.

În perioada dintre sezoanele 1888-1889 și 2013-2014, Notts a jucat peste 4.700 meciuri, mai mult decât orice alt club englez. În prezent, Notts County evoluează în League One, a treia competiție ca valoare din Anglia

4. Worksop Town F.C. (1861)

Worksop Town F.C. este un club semiprofesionist de fotbal, fondat în 1861.

În prezent evoluează în Northern Premier Leauge, a șaptea ligă engleză, cea mai bună performanță fiind evoluția în liga a șasea.

3. Cray Wanderers F.C. (1860)

Cray Wanderer este primul club de fotbal din sudul Angliei, fiind fondat în 1860. Începutul secolului 20 i-a prins evoluând în forță și câștigând Liga Kent în sezonul 1901-1902, după care au „lăsat-o mai moale”, evoluând prin ligi de amatori.

Și-au recăpătat statutul de semi-profesioniși în anii ’50, când au câștigat de două ori Liga Londrei și au fost finaliști de alte două ori.

La fel ca și Worksop Town, Cray joacă în Northern Premier Leauge, a șaptea ca valoare în fotbalul englez.

2. Hallam F.C. (1860)

Hallam F.C. evoluează în Northern Counties East League Division. Fondat inițial ca un club de cricket, în 1804, s-au transformat în club de fotbal în 1860. Primul său meci oficial, cunoscut drept cel mai vechi turneu de fotbal, a fost câștigat în fața rivalilor de la Sheffield.

Acesta este de fapt și singurul trofeu al clubului, care se mândrește însă că joacă pe Sandygate, stadion certificat de Guinness Book of Records drept cel mai vechi teren de fotbal din lume.

1. Sheffield F.C. (1857)

Sheffield F.C. este recunoscut drept cel mai vechi club de fotbal din lume atât de Asociația de Fotbal, cât și de FIFA. Fondat în 1857, primul meci organizat de club a fost cel cu Hallam, în 1867, meci care ce dispută și în ziua de azi sub denumirea de Derby-ul din Sheffield.

Sheffield a câștigat, în sezonul 1903-1904 Cupa Amatorilor a asociației de Fotbal. În prezent evoluează Northern Premier League Division One South.

Clubul a fost onorat de FIFA cu distincția Ordinul de Merit și a fost inclus în Galeria Celebrităților Fotbalului britanic.

Ierarhia ligilor de fotbal britanice

Premier League

Championship

League One

League Two

Conference National

Conference N / S

Non League Premier

Non League Div One