Cele șapte chei ale longevitații

Apropo.ro / 30.06.2006, 14:38
Cele șapte chei ale longevitații
Locuitorii din Okinawa, Japonia, traiesc mai mult și sunt mai sanatoși decât celelalte populații care traiesc pe glob. Okinawa este un loc verde, locuit de centenari, pierdut în oceanul Pacific, la 1.600 de kilometri la sud-vest de Tokyo. Locuitorii acestei insule bat toate

Locuitorii din Okinawa, Japonia, traiesc mai mult și sunt mai sanatoși decât celelalte populații care traiesc pe glob. Okinawa este un loc verde, locuit de centenari, pierdut în oceanul Pacific, la 1.600 de kilometri la sud-vest de Tokyo. Locuitorii acestei insule bat toate recordurile de longevitate. Sunt mai longegivi decât cretanii, media de vârsta pentru femei fiind de 87 de ani și cea pentru barbați – de 78 de ani.

Okinawa deține recordul și la numarul de centenari care traiesc aici, de trei ori mai mulți decât cei din Franța și de cinci ori mai mulți decât cei din Statele Unite. Locuitorii acestei insule se confrunta cu puține cazuri de diabet și de cancer, bolile cardiace și osoase nu sunt foarte frecvente, au un moral de fier și foarte des poți vedea aici batrâni care muncesc pe câmp.

Cercetatori gerontologi și geneticieni au studiat oamenii care locuiesc pe aceasta insula timp de cinci ani și au ajuns la câteva concluzii pe care au vrut sa le dezvaluie și celorlalți oameni. Secretele locuitorilor din insula Okinawa constau într-un melanj fericit de material genetic bun, alimentație sanatoasa, exerciții fizice și bucurie de a trai.

Pentru a atinge vârsta de 100 de ani este suficient sa numeri pâna la șapte: șapte fructe și șapte legume, șapte kilometri de mers pe jos, șapte ore de somn, șapte idei sau emoții pozitive în fiecare zi.

Inițierea în Harahachi Bu
Oamenii nu trebuie sa se ridice de la masa cu stomacul plin. Locuitorii din Okinawa consuma zilnic în medie 1800 de calorii, fața de 2300 de calorii în Europa sau 2500 în Statele Unite.

Varietate și culoare
Specialiștii au calculat ca locuitorii din Okinawa consuma, în medie, 206 alimente diferite, dintre care 38 în mod regulat. Printre aceste alimente se numara multe fructe și legume proaspete. Pentru a fi sanatoși trebuie sa avem zilnic în farfurie alimente albe, negre, galbene, portocalii, roșii și verzi. Sa îmbatrânești frumos ține de arta de a trai.

Hrana ușoara
Puțina carne, mult pește, cereale integrale, vegetale. Grasimile trebuie sa constituie 25% din alimentație, fața de 35 – 40%, cantitatea care se consuma în Europa.

Renunțarea la desertul tradițional
Din când în când se poate savura o prajitura cu o ceașca de ceai. De remarcat faptul ca locuitorii din Okinawa manânca mai puțin sarat decât se obișnuiește în Europa.

Cultivarea gradinii
Locuitorii din Okinawa fac multa mișcare, atunci când nu muncesc danseaza, fac karate sau gradinarit.

Calmul este important
Stresul și solitudinea nu sunt elemente care domina în acest loc paradisiac. Viața sociala, familia și sarbatorile servesc de pilule calmante. Locuitorii râd foarte mult, iar când presiunea crește, obișnuiesc sa strige pentru a elibera energiile negative. La aceste metode se adauga judo, yoga, shiatsu, Qi gong sau Sudoku.

Ceaiul
Negru sau verde, ceaiul ofera cantitatea de antioxidanți necesara protejarii organismului. Dar nu se beau mai mult de cinci cești pe zi.