Cell, cel mai rapid computer miniatural

Apropo.ro / 14.02.2005, 17:44
Cell, cel mai rapid computer miniatural
Într-un nou episod al luptei pentru supremație pe piața divertismentului digital, producatorii IBM, Sony și Toshiba au anunțat fabricarea unui "supercomputer amplasat pe un cip", botezat Cell. Oficialii celor trei companii spun ca Cell este mai rapid decât

Într-un nou episod al luptei pentru supremație pe piața divertismentului digital, producatorii IBM, Sony și Toshiba au anunțat fabricarea unui „supercomputer amplasat pe un cip”, botezat Cell. Oficialii celor trei companii spun ca Cell este mai rapid decât procesoarele producatorilor consacrați precum Intel și AMD și ca ar putea revoluționa comunicațiile, piața multimedia și sectorul echipamentelor electronice.

Intel și AMD sunt în proces de dublare a vitezei procesoarelor (la 64 de biți) și de implementare a unei tehnologii numite „dual-core” (doua procesoare pe același cip). Deși IBM, Sony și Toshiba vor oferi detalii despre tehnologia care sta la baza lui Cell abia saptamâna viitoare, specialiștii spun ca va avea patru procesoare și ca va fi mai rapid și mai flexibil decât cipurile Intel și AMD, scrie Financial Times.

Inginerii lucreaza la noul microprocesor înca din anul 2001. Zvonurile din piața spun ca Sony va amplasa cipul în viitoarea sa consola de jocuri PlayStation 3, programata pentru 2006, în timp ce Toshiba îl va folosi pentru noile sale televizoare de înalta definiție ce vor fi lansate de asemenea anul viitor.

Grupul celor trei producatori susține ca Cell va îmbunatați calitatea semnalului video distribuit prin conexiunile de mare viteza la Internet, precum și calitatea grafica a jocurilor video.

Efectele noului supercip ar putea fi însa mult mai importante pentru dezvoltarea viitoare a industriei IT, comenteaza The New York Times. Cell ar putea contribui decisiv la aducerea PC-ului la comanda casei digitale, dar și la crearea unui „nou ecosistem de tehnologii care include Hollywood-ul, livingul și piețele echipamentelor științifice și de inginerie”.

Introducerea lui Cell apare într-un moment în care industria IT sufera de o scadere a investițiilor în design-ul de noi cipuri, pentru ca companiile au preferat sa foloseasca spațiul ramas liber pe cipurile deja fabricate pentru a adauga noi microprocesoare care sa sporeasca puterea echipamentelor, spun analiștii.

Cell este capabil, în teorie, sa efectueze 256 de miliarde de operațiuni matematice pe secunda, ceea ce îl claseaza în topul primelor 500 supercomputere din lume, scrie The New York Times. „Este ceva impresionant”, a comentat un analist. „Cell este dovada ca inovația în designul miniatural nu a murit”.

Unii specialiști din piața au avertizat însa ca succesul comercial al noului cip nu este garantat dinainte, relateaza presa internaționala. De pilda, Intel și Hewlett-Packard au facut eforturi mai mult de zece ani și au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a fabrica procesorul Itanium, care nu se vinde însa așa cum era de așteptat.

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected]