Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Palatul Westminster

De: Alexandra Necsoiu / 01.11.2018, 12:03
Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Palatul Westminster
Un număr de evenimente, culminând cu o recepţie ceremonioasă la Palatul Westminster, vor avea loc în această lună pentru a celebra Centenarul Marii Uniri şi pentru a marca contribuţiile românilor în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
 
Începând astăzi,1 noiembrie cu o declaraţie semnată în Parlamentul Marii Britanii prin care România este felicitată cu ocazia Centenaurului, un al doilea eveniment – o campanie voluntară pentru donare de sânge – urmează pe 7 noiembrie. Luna se va încheia cu o Recepţie în parlament, pe 28 noiembrie, la care sunt aşteptaţi peste 100 de persoane importante care împărtăşesc o legătură cu România. Programul este organizat sub patronajul actriţei stabilite la Londra Mădălina Bellariu Ion.
 
Într-un comentariu făcut astăzi, parlamentarul Bob Blackman, preşedintele Grupul parlamentar de prietenie cu România şi iniţiatorul moţiunii din Camera Comunelor, a spus: ”Sunt încântat de oportunitatea de a putea recunoaşte importanţa enormă pe care românii o au la orice nivel în viaţa Regatului Unit şi de a putea trimite, din partea Camerei Comunelor, cele mai călduroase felicitări României cu ocazia Centenarului. Sunt extrem de încântat şi de faptul că, în circumscripţia mea din Harrow East, au ales să se stabilească peste 10.000 de cetăţeni români”.
 
Organizat cu susţinerea NHS Blood and Transplant Service, acţiunea de donare de sânge din 7 noiembrie reuneşte cele mai importante grupuri româneşti din diasporă pentru a comemora incendiul din Colectiv, din 2015, şi pentru a fi în acelaşi timp mărturie a contribuţiilor făcute de români în viaţa societăţii britanice.
 
Vorbind despre această acţiune, Mădălina Bellariu Ion, Patronul evenimentelor din noiembrie a subliniat mândria inspirată de prezenţa comunităţii române la acest eveniment: ”Colectiv a fost un moment care ne-a zguduit pe noi toţi. Pe 7 noiembrie ne unim în amintirea celor pe care i-am pierdut şi pentru cei care au pierdut pe cineva drag. Doresc ca acest eveniment să fie şi un gest de mulţumire adus NHS pentru tratamentul şi suportul oferit supravieţuitorilor în lunile de după această tragedie”.
 
Mădălina Bellariu va fi una din invitaţii VIP la Palatul Westminster pe 28 noiembrie. Recepţia exclusivistă găzduită de parlamentarul Drew Hendry, consulul onorific al României pentru Scottish Highlands and Islands, reuneşte figuri importante din mediul de afaceri, antreprenori, oameni de succes din domeniul artelor şi din educaţie, reprezentanţi ai altor grupuri din diaspora şi ai diverselor inCentenarul iţiative de binefacere pentru România. Alaturi de invitatii din aceasta seara, vor fi invitati si membrii ai Camerei Comunilor si ai Camerei Lorzilor. 
 
Încântat de poziţia de gazdă a evenimentului, parlamentarul Drew Hendry a adăugat: ”Îmi face o onoare deosebită să fiu consulul onorific al României încă din 2011 şi că am continuat în acest rol şi de când sunt parlamentar. Am vizitat din nou România la începutul acestui an şi sunt încântat să ofer această recepţie pentru celebrarea România 100 în Regatul Unit”.
 
Evenimentul parlamentar ţinut pe 28 Noiembrie nu ar putut fi realizat fără sponsorizarea generoasa a Banca Comercială Română şi UiPath. Deasemenea, salutam contribuţia făcută de Vast Resourses plc. Avincis Wines va servi vinul romanesc din aceasta seara.