Centrul Capitalei devine zonă pietonală

Apropo.ro / 19.12.2013, 10:30
Centrul Capitalei devine zonă pietonală
Primăria Capitalei vrea să transforme mai multe zone din centrul Capitalei în spații pentru pietoni și zone de loisir.

Piața Lahovary va fi reamenajată cu spațiu verde și mobilier urban. Proiectul municipalității își propune să reconfigureze Piața Alexandru Lahovari astfel încât aceasta să includă și statuia lui Alexandru Lahovari. Mijlocul pieței va fi înverzit și amenajat ca spațiu de loisir și va fi legat de zonele pietonale de pe marginea pieței. Traficul rutier nu va fi eliminat, ci doar reorganizat. În plus, vor fi realizate și mai multe locuri de parcare.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

În Piața Cantacuzino traficul va fi reorganizat astfel încât să se realizeze o trecere pietonală între cele două parcuri din zonă, fără eliminarea traficului autovehiculelor. Ierarhizarea importantei pietonilor și bicicliștilor fata de autovehicule, realizarea unor pavaje specifice unei zone urbane, iluminarea corectă și amplasarea strategică a mobilierului urban, vor încetini traficul auto ce traversează traseul prioritar pietonal și de bicicliști. Vor fi parcări subterane sub spațiul neconstruit al pieței Cantacuzino. Aceasta va deservi clădirile de locuit adiacente precum și oamenii veniți în interes de afaceri sau ce doresc să își parcheze autoturismul în apropierea parcurilor Gradina Icoanei și Ioanid.

La Unirii, Primăria Capitalei va reconstrui Podul Calicilor. Acesta va traversa râul Dâmbovița, fiind situat în prelungirea străzilor Sfinții Apostoli pe malul drept și str. Șelari pe malul stâng și va fi utilizat exclusiv pentru traficul pietonal și de bicicliști.

Tot în zona Unirii, municipalitatea va amenaja un spațiu pietonal impresionant în zona Bisericii Domnița Bălașa, situată în spatele blocurilor din Piața Unirii, lângă Palatul de Justiție. Mai exact, acolo va fi amenajat un mic parc, cu spațiu verde, arbori și alei pentru promenadă, dar și trotuare largi pentru plimbări cu bicicleta.

Primăria Capitalei va”muta” Bd. Unirii de pe centru pe margine. Astfel, zona centrală, cu fântânile, unde acum circulă mașinile va deveni pietonală, iar mașinile vor circula pe laterale, unde sunt acum trotuarele. Transformarea va cuprinde zona de bulevard cuprinsă între Piața Unirii și Piața Constituției. Ulterior, primăria va transforma și Piața Constituției în spațiu pentru evenimente și spectacole. Sub piață va fi construită și o parcare subterană.

Toate proiectele prezentate mai sus fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Capitalei (PIDU). Reprezentaníi primăriei lucrează acum la studiile de fezabilitate, iar anul viitor proiectele vor fi propuse pentru finanțare europeană. Cele că nu se vor încadra pentru finanțare europeană vor fi realizate cu fonduri de la bugetul local.