Centrul istoric al Sibiului va intra pe lista patrimoniului mondial

Apropo.ro / 20.09.2004, 15:07
Centrul istoric al Sibiului va intra pe lista patrimoniului mondial
UNESCO a acceptat propunerea Primariei Municipiului Sibiu de a înscrie pe lista patrimoniului mondial "Centrul istoric al Sibiului cu ansamblul sau de piețe", informeaza Ministerul Culturii și Cultelor. În prealabil, ministrul Culturii și Cultelor, Razvan

UNESCO a acceptat propunerea Primariei Municipiului Sibiu de a înscrie pe lista patrimoniului mondial „Centrul istoric al Sibiului cu ansamblul sau de piețe”, informeaza Ministerul Culturii și Cultelor.

În prealabil, ministrul Culturii și Cultelor, Razvan Theodorescu, a aprobat propunerea Primariei Sibiu de înscriere în lista indicativa a României pentru o posibila includere în lista patrimoniului mondial a centrului istoric al Sibiului. Solicitarea a fost avizata și de Comisia Naționala a Monumentelor Istorice.

Valoarea universala a centrului istoric al orașului Sibiu este justificata prin îndeplinirea a cinci criterii importante. Centrul istoric al Sibiului, și în special ansamblul sau de piețe ce domina orașul sau îl leaga cu zona vernaculara a orașului de jos, pastreaza marturiile tradițiilor culturale ale comunitații sasești care a colonizat regiunea.

Centrul istoric Sibiu împreuna cu ansamblul piețelor sale este nominalizat ca o rezervație de urbanism în legislația naționala. Din 1999, în centrul istoric al orașului se desfașoara un program complex de reabilitare condus de Agenția de Cooperare Tehnica Internaționala a Germaniei. Planul general de urbanism, aprobat în anul 2002, conține prevederi specifice pentru protejarea și conservarea centrului istoric.

Orașul Sibiu a primit în primavara statutul de capitala culturala europeana a anului 2007.

Mediafax