Cercetatorii americani au gasit o metoda de prelungire a vieții

Apropo.ro / 09.05.2005, 17:00
Cercetatorii americani au gasit o metoda de prelungire a vieții
Cercetatorii americani au reușit sa încetineasca procesul de îmbatrînire la șoareci, permițîndu-le nu numai sa traiasca mai mult, ci și sa fie mai sanatoși, transmite ediția electronica a ziarului The Scotsman. Studiul publicat joi de revista Science a


Cercetatorii americani au reușit sa încetineasca procesul de îmbatrînire la șoareci, permițîndu-le nu numai sa traiasca mai mult, ci și sa fie mai sanatoși, transmite ediția electronica a ziarului The Scotsman.

Studiul publicat joi de revista Science a aratat ca protejarea organismului de radicalii liberi, suspectați de mult ca ar fi responsabili pentru procesul de îmbatrînire, a avut un efect pozitiv la șoareci și ar putea avea și la oameni.

Șoarecilor li s-a administrat o enzima care neutralizeaza radicalii liberi, iar rezultatul a fost ca durata lor de viața a crescut cu 20% fața de cea obișnuita. În plus, animalele care au primit enzima au beneficiat de o rezistența cardiaca mai mare decît celelalte. Experimentele sugereaza ca oamenii ar putea fi ajutați sa traiasca mai mult, fara sa sufere de bolile batrîneții, daca ar fi protejați mai bine de radicalii liberi.

Aceștia creeaza reacții chimice care nu sînt necesare și dauneaza celulelor și ADN-ului. Unii cercetatori cred ca radicalii liberi reprezinta un factor major în bolile de inima, cancer și alte afecțiuni grave. Daunele pe care le provoaca duc la procese chimice anormale la nivel celular, din care rezulta din nou radicali liberi – un cerc vicios asociat cu batrînețea și moartea.

Dr. Peter Rabinovitch și colegii sai de la Facultatea de Medicina din Washington au folosit enzima numita catalaza, care descompune peroxidul de hidrogen rezultat din procesele metabolice ale organismului în apa și oxigen. Peroxidul de hidrogen poate da naștere radicalilor liberi.

Mediafax