Cercetatorii au obținut globule roșii în laborator

Apropo.ro / 03.01.2005, 11:10
Cercetatorii au obținut globule roșii în laborator
Cercetatorii francezi au reușit sa produca la scara larga, în laborator, globule roșii normale, asemanatoare celor din sînge, pornind de la celule-sușa, transmite AFP. Echipa profesorului Luc Douai de la laboratorul de hematologie al spitalului Trousseau din Paris, ale carei

Cercetatorii francezi au reușit sa produca la scara larga, în laborator, globule roșii normale, asemanatoare celor din sînge, pornind de la celule-sușa, transmite AFP.

Echipa profesorului Luc Douai de la laboratorul de hematologie al spitalului Trousseau din Paris, ale carei lucrari sînt publicate în revista Nature Biotechnology, a obținut „aproape doua milioane de globule roșii tinere, funcționale, pornind de la o singura celula-sușa sangvina umana”.

„Este pentru prima oara cînd se obține (…) o cantitate atît de mare de globule enucleate, adica mature, normale”, a declarat profesorul Douai.

Globulele roșii sau hematiile transporta oxigenul în sînge și au particularitatea de a-și expulza nucleul atunci cînd ajung la maturitate. Durata lor de viața este în medie de 120 de zile.

„Daca vom obține mijloacele necesare, în doi sau trei ani, ar trebui sa trecem la producția industriala și la primele teste clinice”, crede profesorul.

Procesul de obținere a hematiilor din celule-sușa sangvine dureaza 20 de zile. Celulele-sușa utilizate, numite CD 34, sînt din sînge donat de adulți și provenit din cordonul ombilical sau din maduva osoasa, care este uzina de celule sangvine a organismului. Aceasta asigura omului sanatos numarul necesar de hematii, care mor într-un ritm de peste doua milioane pe secunda.

Mediafax