Cercetătorii clujeni au creat aplicații ce previn accidentele rutiere

De: Carmen Ulian / 29.09.2014, 15:54
Cercetătorii clujeni au creat aplicații ce previn accidentele rutiere
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj au dezvoltat aplicații pentru telefoanele mobile și tablete ce previn accidentele rutiere.

Mihai Negru, cercetător la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a declarat că proiectul COMOSEF are o valoare de 1,5 milioane de lei și se desfășoară pe mai multe componente, de la recunoașterea pietonilor în trafic până la detectarea ceții.

„Proiectul COMOSEF este unul cu finanțare europeană de 1,5 milioane de lei și urmărește dezvoltarea unor aplicații de asistare a conducerii pe dispozitive mobile – telefoane sau tablete, și de recunoaștere a pietonilor din imagini infraroșii. Pe dispozitivele mobile avem alte două componente, una care se referă la detecția pietonilor în scene de trafic, mai ales urban, a doua fiind de detecție a ceții din imagini, pentru a-l informa pe șofer care este distanța de vizibilitate până la mașina din față și a adapta viteza la condițiile de trafic, și reconstrucția imaginii. Toate aceste aplicații au scopul final de prevenire a accidentelor rutiere”, a spus Negru.

„Dacă aplicația va fi la liber pentru public, se va putea descărca pe tableta aflată în mașină într-un suport fix și va furniza informații despre distanța de vizibilitate și despre viteza de deplasare. Acum ne interesează, mai mult, partea științifică”, a explicat cercetătorul de la UTCN.

Citește mai multe detalii despre aplicația creată de cercetătorii clujeni, pe Mediafax