Cercetătorii clujeni au creat sângele artificial

Apropo.ro / 29.10.2013, 16:00
Cercetătorii clujeni au creat sângele artificial
O echipă de cercetători clujeni de la Facultatea de Chimie a Universității "Babeș-Bolyai" (UBB) au creat sângele artificial ce a fost testat deja pe șoareci.

O rețetă de sânge artificial, care conține o proteină din viermi marini și care s-ar dovedi util în cazul unor intervenții chirurgicale sau al unor accidente, a fost creată de o echipă de cercetători clujeni, testele preliminare pe șoareci având rezultate încurajatoare.

Click aici pentru prognoza meteo pe mai multe zile. Vremea pe apropo

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj, condusă de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de șase ani, cercetări de laborator pentru a produce sânge artificial, util în cazul unor intervenții chirurgicale în care se pierde mult sânge sau în cazul accidentelor.

Silaghi-Dumitrescu a declarat, luni, că specialiștii clujeni au reușit să creeze o rețetă de sânge artificial – care nu are culoarea roșie, ci poate deveni chiar incolor -, iar testele preliminare pe șoareci au rezultate încurajatoare.

Soluția conține apă, săruri și o proteină – hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecție față de agenții de stres.

Eu aștept ca testele pe animale să poată să dea rezultate concludente într-un an sau doi, dincolo de asta deja nu mai ține de cercetare, ci de autorizații. Testele pe oameni sunt un subiect foarte delicat, trebuie niște autorizații foarte serioase și reprezintă un risc enorm„, a menționat dr. Radu Silaghi-Dumitrescu.

Citește mai multe detalii despre munca cercetătorilor din Cluj, pe Gândul.info