Cercetătorii englezi șochează din nou! Cum te lași eficient de fumat

De: Marian Andrei / 13.03.2014, 13:30
Cercetătorii englezi șochează din nou! Cum te lași eficient de fumat
O analiză controversată, finanțată de Sistemul național de sănătate (National Health Service - NHS) din Marea Britanie, are un rezultat cel puțin uimitor: cea mai eficientă metodă de a face o persoană să renunțe la fumat este de a o mitui cu bani sau bilete de loterie.

Analiza, realizată în cadrul a 16 experimente în care fumătorii primeau bani, vouchere, bilete de loterie și alte stimulente financiare pentru a renunța la fumat, a dezvăluit faptul că metoda recompensei poate fi eficientă.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

Se crede că fumătorii, deși cunosc beneficiile pe care renunțarea la fumat le are asupra stării de sănătate, le consideră a fi mult prea îndepărtate în timp pentru a conta hotărâtor.

În schimb, ideea unei recompense financiare imediate, chiar de o valoare mică, li se pare foarte atrăgătoare.

Studiul mai arată că stimulentele financiare îi încurajează pe oameni să facă mai mult sport, să se vaccineze și să își facă analizele medicale mai des.

Totuși, analiza a fost aspru criticată și NHS a fost acuzat că a folosit banii contribuabililor pe post de „mită”.

Unul dintre experimentele cel mai aspru criticate a fost cel în care tinere mame au primit cupoane de reduceri la magazine, drept recompensă, dacă renunță să își hrănească bebelușii cu lapte praf.