Certurile parinților afecteaza copii chiar și în somn

Apropo.ro / 20.02.2006, 11:32
Certurile parinților afecteaza copii chiar și în somn
Cu cât copiii sunt expuși mai mult la certurile parințiilor, cu atât dorm mai rau potrivit unui studiu al unei echipe de cercetatori americani. S-a observat de mai multa vreme faptul ca cei care cresc în case unde conflictele sunt foarte dese tind sa aiba probleme comportamentale

Cu cât copiii sunt expuși mai mult la certurile parințiilor, cu atât dorm mai rau potrivit unui studiu al unei echipe de cercetatori americani.

S-a observat de mai multa vreme faptul ca cei care cresc în case unde conflictele sunt foarte dese tind sa aiba probleme comportamentale dar motivul exact pentru care se întâmpla acest lucru a ramas un subiect deschis dezbaterilor.

Studiul efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Auburn din Alabama și Universitatea Brown din Rhode Island sugereaza faptul ca felul în care certurile deranjeaza tabieturile de somn au un efect negativ considerabil. Cercetatorii au monitorizat obiceiurile de dormit a 54 de copii sanatoși cu vârste între opt și noua ani, dintre care nici unul nu avusese probleme cu somnul. Nivelul mediu de conflict între parinți în casa a fost considerat normal deși în unele cazuri certurile puteau duce la ceva mai grav.

Cercetatorii au masurat nivelul de conflict și au evaluat somnul copiilor prin intermediul declarațiilor parinților și ale copiilor. În plus echipa a pus copiii sa poarte un „Actigraf” un dispozitiv ca un ceas care înregistreaza mișcarile, în pat, timp de șapte nopți. Datele înregistrate de actigraf i-a ajutat pe cercetatori sa determine când mergeau la culcare copiii, când și cât de des se trezeau și cât de bine dormeau.

Copiii din case unde nivelul de conflict era foarte ridicat mergeau la culcare cam la aceeași ora ca și ceilalți copii, dar dormeau mai puțin și mai rau, potrivit studiului. Certurile repetate între parinți rezultau în mai puțin somn, mai puțin timp petrecut în pat dormind și mai multa mișcare ca întorsul de pe o parte pe alta și rasucitul. Copiii din familiile cu probleme au declarat, de asemenea, ca dorm în timpul zilei.

Asocierile dintre conflict și somn au devenit puternic în momentul în care cercetatorii au studiat declarațiile copiilor în ceea ce privește certurile dintre parinți și nu marturiile parinților cu privire la acest aspect. Copiii care credeau despre parinți ca se cearta des și fara ca probleme dintre ei sa se rezolve aveau și cel mai agitat somn. Mona El-Sheikh, coordonatoarea studiului de la Universitatea Auburn a declarat ca studiul arata consecințele secundare pe care le au chiar și cele mai neînsemnate dispute domestice. Datele studiului sugereaza ca și în familiile cu nivele normale de conflict, certurile dintre parinți și furia pot deranja somul copiilor.

„Acest lucru este important pentru ca și o pierdere ușoara de somn poate distrage atenția, altera procesarea informațiilor, slabi motivația, crește iritabilitatea și poate diminua controlul emoțiilor”, a explicat El-Sheikh.

Ea a adaugat ca într-o familie în care conflictul este normal și inevitabil, studiul subliniaza importanța pe care o are felul în care este administrat. „Datele sunt importante pentru felul în care parinții rezolva o situație conflictuala și cum îi fac pe copii sa înțeleaga și sa îi faca fața”, a declarat El-Sheikh.