Cetățenii europeni care se mută în alt stat membru pot să-și transfere drepturile la pensie

Apropo.ro / 18.04.2014, 14:00
Cetățenii europeni care se mută în alt stat membru pot să-și transfere drepturile la pensie
Parlamentul European a adoptat, marți, o Directivă prin care cetățenii europeni care se mută în alt stat membru vor putea să își transfere toate drepturile la pensie, se arată într-un comunicat al PE.

Directiva, care urmează să fie aprobată formal de Consiliul de Miniștri, prevede că lucrătorii care se mută în alt stat membru nu își vor pierde drepturile oferite de stat la pensie.

Propunerea a fost făcută deoarece în prezent nu există reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, astfel că cetățenii UE care se mută între statele membre riscă să-și piardă drepturile achiziționate în decursul unei perioade, dacă aceasta nu este considerată suficient de lungă de către statul în care se mută.

Conform noii legislații, perioada de subscriere, adică perioada de apartenență activă la o schemă de pensii, necesară pentru ca o persoană să își păstreze drepturile la pensie suplimentară nu trebuie să fie mai lungă de trei ani.

De același nivel de protecție, care trebuie pusă în aplicare de statele membre în cel mult patru ani, trebuie să beneficieze și lucrătorii transfrontalieri.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Citește mai multe detalii despre reglementările Parlamentului European referitoare la transferarea drepturilor la pensie, pe Mediafax.