CFR Calatori vrea sa cumpere 34 de vagoane noi

Apropo.ro / 21.01.2008, 12:06
CFR Calatori vrea sa cumpere 34 de vagoane noi
CFR Calatori vrea sa achizitioneze in acest an 34 de vagoane noi, primele unitati fiind disponibile de luni la doua trenuri Intercity.

CFR Calatori vrea sa achizitioneze in acest an 34 de vagoane noi, echipate modern, cu functii TGV, in valoare de aproximativ 120 milioane de lei (33 milioane de euro), primele unitati fiind disponibile de luni la doua trenuri Intercity, a anuntat Ministerul Transporturilor.

Primele vagoane, anexate incepand de luni, 21 ianuarie, trenurilor IC 595 si 596 Bucuresti –Timisoara si retur, au fost integrate la firma Astra Arad.

"Operatorul national feroviar isi propune ca, pentru perioada urmatoare, serviciul Intercity sa capete o noua dimensiune, prin ridicarea standardului de calatorie, fara insa a fi modificate tarifele corespunzatoare acestui rang de tren. Urmatoarele rute pe care vor mai circula sunt de la Bucuresti spre Arad, Constanta, Cluj, Iasi, Suceava, Galati si retur", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Noile vagoane pot atinge viteze de 160-200 km/h si dispun de o serie de dotari speciale, in functie de clasa de confort.

Vagonul de clasa 1 (seria 1091) are in dotare patru monitoare TFT -19’’, pentru prezentare programe video si promo, montate cate doua in fiecare zona destinata calatorilor, iar vagonul de clasa a 2-a (seria 8789) are doua monitoare TFT – 21’’.

Totodata, acestea sunt dotate cu functii de climatizare si cu echipamente care vor permite, in viitor, punerea in functiune a unui sistem automatizat de informare a pasagerilor, conform standardelor europene in domeniul transportului.

Vagoanele sunt dotate de asemenea cu un spatiu minibar, central sau la unul din capetele salonului, frigider, cuptor cu microunde, cafetiera sau computer tip consola cu monitor de 15’’ (pentru transmitere si vizualizare programe transmisie in vagon).