Chadwick Boseman și „clubul” ultraselect al actorilor nominalizați la Oscar postum

De: Loredana Toma / 21.03.2021, 09:40
Chadwick Boseman și

Chadwick Boseman a fost nominalizat postum la premiile Oscar săptămâna aceasta, intrând astfel pe o listă scurtă și selectă de actori a căror muncă a fost recunoscută în acest fel.

Boseman, cunoscut mai ales pentru rolul supereroului T’Challa din filmul “Black Panther” (2018), nu a fost niciodată nominalizat la premiile Oscar, în pofida unor roluri  foarte bune pe care le-a avut în filmele “42”, unde a interpretat rolul lui Jackie Robinson, în 2013, respectiv “Get on Up” (2014), unde l-a jucat pe James Brown, nemaivorbind de supereroul T’Challa, cu care a cucerit pe toată lumea. În luna august a anului trecut, Boseman a decedat, la 43 de ani, după ce a fost diagnosticat cu cancer de colon.

Nominalizare postumă pentru cel mai bun rol principal, din drama “Ma Rainey’s Black Bottom”

Cu nominalizarea la Oscar pentru rolul ambițiosului trompetist de jazz din filmul “Ma Rainey’s Black Bottom”, actorul a intrat într-un club tragic, al starurilor selectate la premiile Academiei americane după ce au decedat.

Până la Boseman, doar șapte actori au primit o nominalizare postum la Oscar. Jeanne Eagels a fost prima actriță care a intrat în această categorie, deși nu a primit chiar o nominalizare oficială, la a doua gală a Academiei americane premiile fiind decise de un consiliu de jurați. Eagels a fost nominalizată pentru rolul din filmul “The Letter” (1929), unde a interpretat o soție singură ce și-a ucis fostul iubit după ce acesta i-a refuzat avansurile. Eagles, care se lupta cu dependența de alcool și droguri, a decedat la vârsta de 39 de ani, la câteva luni după ce s-au încheiat filmările pentru “The Letter”, potrivit Variety.

26 de ani mai târziu, James Dean era nominalizat postum pentru rolul din filmul “East of Eden”, de Elia Kazan. Actorul a murit la 24 de ani, în 1955, într-un accident de mașină. A urmat Spencer Tracy, nominalizat pentru rolul din filmul “Guess Who’s Coming to Dinner”, lansat în 1967.

În 1977, Peter Finch devenea primul actor care câștiga postum premiul Oscar, pentru rolul din “Network”. Opt ani mai târziu și la 35 de ani de la prima sa nominalizare la Oscar, actorul britanic Ralph Richardson era selectat pentru rolul secundar din “Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes” (1984).

Massimo Troisi, care a jucat și a fost unul dintre scenariștii filmului italian din 1995 “Il Postino”, a fost prima persoană nominalizată postum la mai multe categorii ale premiilor Oscar.

Cel mai recent nominalizat și al doilea care a și câștigat un Oscar postum este Heath Ledger, pentru rolul Joker din “The Dark Knight” (2008). El a murit la vârsta de 28 de ani, din cauza unei supradoze accidentale de medicamente, cu 13 luni înainte de a i se decerna Oscarul.

CITEȘTE ȘI: Ultimul film al lui Heath Ledger (Video)

Heath Ledger ia premii si dupa moarte

Lista completă a nominalizărilor la gala Oscar 2021, unde „Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost selectat în două categorii

Foto: Profimedia Images