Charlottenburg (Șarlota), singurul sat circular din țară

Apropo.ro / 20.01.2014, 13:00
Charlottenburg (Șarlota) este singurul sat circular din țară. El este situat la 50 de kilometri de Timișoara.

Charlottenburg (Șarlota) din Banat este un loc unic în țară. Satul este dispus circular, toți locuitorii săi având casele în cerc, pentru ca în mijlocul satului să se regăsească primăria, biserica, școala. Șarlota a fost înființat în 1771, odată cu cel de-al doilea val de colonizări germane. Satul avea doar 32 de case așezate pe un diametru de 210 metri, și 171 de persoane. De-a lungul vremurilor aici s-au stabilit nemți, maghiari, români și alte etnii.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Charlottenburg face parte din comuna Bogda, iar satul a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor. Satul este mai greu de găsit, undeva între Timișoara și Lipova, ascuns între dealuri.

charlottenburg

La început, în mijlocul satului era o fântână înconjurată de duzi, din care astăzi au mai rămas câțiva. Omul care știe satul mai bine ca oricine este Peter Trimper. El e istoricul satului, profesorul, harnicul, cantorul, neamțul, omul care le știe pe toate. El e singurul german care se ocupă de cimitir, singurul care face curat și cosește iarba. E cantor la biserică, se ocupă și de îngrijirea lăcașului de cult care este catolic, dar este folosit de ortodocșii din satele vecine. E singurul care mai știe istoria localității, are cărți și însemnări vechi.

charlottenburg

În momentul de față, Charlottenburg pare pustiit, liniștea zonei fiind perturbată doar de sunetul clopotelor bisericii. Însă, la fel ca multe alte zone, se îndreaptă cu pași mărunți, spre modernizare, mai multe case de aici fiind transformate de către proprietarii lor în locuințe de vacanță.

charlottenburg

charlottenburg

În apropierea satului Șarlota, Direcția Silvică Timiș a investit fonduri în construirea un complex de vânătoare. Investiția inițială ce a constat în 100 de hectare de teren și cumpărarea a 30 de mufloni (oi sălbatice) din Ungaria a atras după sine rezultate mai mult decât profitabile. Muflonii s-au înmulțit, iar pasionații de vânătoare nu au încetat să apară, fiind dispuși să plătească taxe de vânătoare cuprinse între 750 și 3000 de Euro.