Cheia succesului

Apropo.ro / 11.12.2001, 20:20
Cheia succesului
Succesul unui om este un proces care se desfașoara într-un spațiu cu trei dimensiuni : â–º Ce vreau - obiectivele pe care individul și le propune la un moment dat al evoluției sale - dimensiunea "alegerii" â–º Ce pot - evaluarea externa ca rezultanta a impactului


Succesul unui om este un proces care se desfașoara într-un spațiu cu trei dimensiuni :

â–º Ce vreau – obiectivele pe care individul și le propune la un moment dat al evoluției sale – dimensiunea „alegerii”
â–º Ce pot – evaluarea externa ca rezultanta a impactului acțiunilor individului asupra cercului în care evolueaza precum și autoevalurea ca și cunoaștere de sine – dimeniunea „energetica,de acțiune”
â–º Ce știu – autoevaluare a resurselor personale și a calitații acumularilor, care definește gradul de evoluție spirituala a individului, de maturare și sedimentare a nucleului de valori care definește subiectul – dimensiunea „resurselor”.

Aceasta a treia dimeniune este cea mai importanta deoarece de ea depinde dinamica procesului care ar trebui reevaluat permanent în dimensiunea spațial temporala. Insuccesul este datorat în mod special incapacitații de autoevaluare a resurselor și implicit a deficienței în identificarea surselor de incrementare a acestora.

Succesul este accesibil oricarui individ daca

â–º Își propune obiective realizabile, în etape care sa-i permita acumularea concomitenta de resurse noi și, în același timp, diversificarea ariei de acțiune
â–º Acționeaza și decide permanent, reducând la minimum timpul de decizie. Actiunea ca optimizare a resurselor identificate și accesibile este o condiție a succesului în mileniul III.
â–º Invața permanent, adica nu se mulțumește niciodata cu ceea ce știe sau i se pare ca știe! În esența, daca investește înainte de a vrea profit.

SuccesulÂ… o noțiune atât de vehiculată de noi toți în anumite momente. Câți dintre noi nu s-au întrebat când cineva apropiat a relizat ceva deosebit fie că a fost pe plan personal sau profesional: Oare cum a reușit?

În carieră, succesul înseamnă a răspunde invitației la schimbare, la creștere, la dezvoltare și la devenire – o invitație de a te duce într-un loc mai bun pentru a câștiga o poziție mai avantajoasă.

O carieră de succes nu înseamnă să copiezi un model așa cum uneori suntem tentați să o facem, înseamnă mai degrabă să te autoevaluezi și să identifici și să definești valorile tale personale pentru ca, mai apoi, să le poți folsi acolo unde ai nevoie mai mult.

Studiile au arătat că intervievatorii iau decizia asupra rezultatului interviului în prima parte a acestuia, hotărâtoare fiind reacțiile fiecărei părți în parte: intervievat și companie. Mai mult, s-a spus că primele 30 de secunde sunt hotărâtoare pentru întreaga desfășurare a interviului. Depinde de fiecare candidat funcție de cum se pregătește pentru un interviu dacă va câștiga sau va pierde, considerând că are pregătirea tehnică pentru acea slujbă. [autori: Daniela Niculescu (HR Manager Commercial Union), Monica Tatoiu (Director general Oriflame România)]