Cheney admite ca a subevaluat capacitatea insurgentilor irakieni

Apropo.ro / 01.08.2007, 13:44
Cheney admite ca a subevaluat capacitatea insurgentilor irakieni
Vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney, a recunoscut ca s-a înselat în 2005 atunci când aprecia ca atacurile insurgentilor irakieni erau pe sfârsite, relateaza Reuters. Declaratia reprezinta cea mai directa recunoastere de catre Cheney a modului în care administratia George

Vicepresedintele Statelor Unite, Dick Cheney, a recunoscut ca s-a înselat în 2005 atunci când aprecia ca atacurile insurgentilor irakieni erau pe sfârsite, relateaza Reuters.

Declaratia reprezinta cea mai directa recunoastere de catre Cheney a modului în care administratia George W. Bush a subestimat capacitatea grupurilor rebele din Irak.

Cheney, arhitectul interventiei militare în Irak, a justificat, în interviul acordat CNN, strategia aplicata pâna în prezent în Irak. El a explicat ca administratia din care face parte va continua sa mai trimita trupe în Irak daca va avea aceasta posibilitate.

„Sunt convins ca deciziile pe care le-am luat în Irak si Afganistan au fost cele corecte”, a subliniat Dick Cheney, recunoscând în acelasi timp ca nu îsi mentine declaratiile din 2005 atunci când considera ca atacurile insurgente erau pe sfârsite.

„Evaluarea mea de la acea vreme – care s-a dovedit incorecta – se baza pe faptul ca aveau loc alegeri în Irak – alegerea guvernului interimar, ratificarea Constitutiei, alegerea unui guvern permanent -, ca fusesera înregistrate unele succese si ca îl judecam pe Saddam Hussein. Credeam ca aceste momente-cheie vor contracara insurgenta. Este clar ca nu s-a întâmplat asa. Insurgenta s-a dovedit a fi mai puternica”, a explicat vicepresedintele.

Mediafax