Chiar l-a batut pa Balbi!

Apropo.ro / 14.01.2002, 09:17
Chiar l-a batut pa Balbi!
Dupa ce au urmarit înregistrarea meciului la ProTV, toti membrii familiei Doroftei au conchis ca decizia arbitrilor a fost normala, românul meritînd titlul Înregistrarea meciului dintre Leonard Doroftei si Raul Balbi, transmisa sîmbata dupa-amiaza de ProTV, a fost asteptata cu mare interes de

Dupa ce au urmarit înregistrarea meciului la ProTV, toti membrii familiei Doroftei au conchis ca decizia arbitrilor a fost normala, românul meritînd titlul

Înregistrarea meciului dintre Leonard Doroftei si Raul Balbi, transmisa sîmbata dupa-amiaza de ProTV, a fost asteptata cu mare interes de familia pugilistului român. „Mama, faci pariu ca bate Doru?”, încerca Mihai Doroftei, fratele Mosului, sa-i mai taie din emotii femeii în vîrsta de 70 de ani, care parca abia mai rasufla în asteptarea gongului de început. Titi Tudor, cel care l-a descoperit pe boxer, a fost si el prezent la familia Doroftei, aducînd si prosopul pe care-l sfîrtecase în urma cu o saptamîna, cînd ascultase relatarea meciului la radio.

„Mama, îti simt lacrimile. Nu mai plînge!”

Înainte de difuzarea meciului însa, Ovidiu Ioanitoaia, gazda din studioul de la Bucuresti, le-a facut o mare surpriza, avîndu-l la telefon pe însusi campionul mondial. „O sa va uitati la un meci extraordinar. În seara asta o sa lupt pentru România! De abia astept sa vedeti întîlnirea! Vineri seara am primit si centura, este superba, superba! O sa vin cu ea si o s-o arat tuturor românilor”, a spus Doroftei. Cînd a fost rugata sa vorbeasca la Montreal cu fiul sau, Lazarica Doroftei a izbucnit instantaneu în plîns.

„Nu mai pot vorbi de emotii. Vreau doar sa vii acasa, sa-mi aduci nepotii”, a fost tot ceea ce a putut spune femeia, printre sughituri. „Nu mai plînge mama, sînt OK!”. Mihai Doroftei, în schimb, l-a luat tare pe Mosu’: „Dorule, nu te mai da mare ca ai cîstigat titlul, cînd vii acasa trebuie sa-ti pui centura în joc! Cum cu cine, cu mine! De la fotbal ai fugit si te-ai dus la box, aveai mîna!”. Doroftei nu s-a lasat mai prejos: „Lasa, nene, ca o sa vezi meciul si o sa te faci mic sub canapea! Nu mi-a fost frica. Eu sînt Dorin din Carpati, acolo unde-s barbati adevarati si curajosi, cu pumnii tari ca stînca”. Dialogul a continuat. „Te asteptam acasa sa facem si noi Revelionul împreuna!”.

„Cînd copilul meu cel mic m-a pupat pe ochi si m-a întrebat daca ma dor, parca m-a lovit mai rau decît Balbi”

Si a început meciul. Toti aplaudau cînd Doroftei îsi domina adversarul sau încremeneau cînd Balbi îl lovea pe Dorin. „Dai, Mosule! Uite, nenorocitul, îi da la rinichi! Aia n-a fost sub centura?”, se striga în încaperea de 16 metri patrati. În repriza a patra, cînd Doroftei era deja plin de sînge, cu ambele arcade sparte, lui Mihai i-au scapat doua versuri compuse pe loc: „Doroftei în asta seara / Varsa sînge pentru tara!”. A urmat o pauza si din nou legatura telefonica la Montreal. „În repriza a patra nu mai vedeam pe partea stînga, dar a fost doar un moment de slabiciune. De acum începe Doroftei! Nu va speriati!”.

Si Dorin a avut dreptate. În runda a opta a fost la un pas sa încheie meciul, doar arbitrul de ring salvîndu-l pe Balbi de un KO. Argentinianul a început sa tina, sa stea departe de român, care era parca tot mai furios. „Sa mai spuna cineva ca nu a cîstigat Mosu’ corect! Pe Balbi nu se cunosc loviturile ca este mai brunet”, afirma Titi Tudor. La anuntarea deciziei, în casa de pe strada Izvoarelor, care o sa poarte însa curînd numele lui Doroftei, se desfac sticle de sampanie si bere. În cinstea celui mai mare pugilist român al momentului.

Doua ore de box la ProTV

Partida dintre Doroftei si Balbi a fost transmisa înregistrat sîmbata, la ProTV, începînd de la ora 17:00, în premiera în România, în cadrul unei emisiuni speciale dedicate meciului. Invitatii lui Ovidiu Ioanitoaia, realizatorul showului, au fost presedintele si vicepresedintele FRB, Iosif Armas, respectiv Rudel Obreja. Meciul a fost împartit în doua bucati, dupa primele patru reprize în studio discutîndu-se pe seama a ceea ce s-a vazut pîna atunci. Campionul mondial, Leonard Doroftei, a intervenit de trei ori în cadrul emisiunii prin intermediul legaturii telefonice de la Montreal, conversînd în direct cu mama si cu fratii sai, aflati la Ploiesti.

„M-am emotionat, nu sînt casnica!”

Florentina Doroftei, sora lui Dorin, este cu sase ani mai mare. „Am fost de multe ori ca o mama pentru el. Eu nu am fost de acord ca el sa faca box pentru ca e cel mai sîngeros sport. De multe ori, chiar l-am ascuns, la mine acasa, de antrenorul Titi Tudor pe Dorin”, a declarat Florentina. Ea nici nu a putut privi înregistrarea meciului cu argentinianul Balbi pentru titlul mondial al versiunii WBA.

„Mi se face rau sa-mi vad fratele plin de sînge, chiar daca stiu ca el a cîstigat”. Întrebata de Ovidiu Ioanitoaia înaintea începerii înregistrarii partidei cu ce se ocupa, Florentina a spus ca este casnica. „Ce emotii am avut! Parca mi-au luat mintile! Cum am putut sa spun ca sînt casnica, de vreme ce eu lucrez de 20 de ani ca gestionara la galeriile comerciale din Ploiesti? Ce o sa spuna colegele despre mine?”, se întreba ea la finalul meciului.

Vine pe 20 ianuarie

Întoarcerea în tara a lui Doroftei este programata pentru duminica 20 ianuarie, la ora 14:20, atunci cînd românul va ateriza pe aeroportul Otopeni cu cursa KLM de la Amsterdam. „Dorule, vino repede, sa vezi ce surprize ti s-au pregatit”, i-a spus lui Doroftei antrenorul Titi Tudor. „La Ploiesti, în fata Prefecturii, vom monta un ecran urias, iar meciul îl vom comenta pentru toti prahovenii noi doi”, a continuat tehnicianul care l-a descoperit pe campionul mondial.

„El m-a facut sa manînc prosoape!”

Antrenorul Titi Tudor si-a adus aminte si de momentul cînd el a început sa manînce prosoape, acest lucru întîmplîndu-se tot la un meci al lui Doroftei. „Eram în 1986, la un turneu la Buzau. Mosu’ boxa cu unul de la Dinamo. Era peste el, dar arbitrul de ring îl tot oprea. Eu m-am dat la el si m-a atentionat. Daca primeam avertisment, Doru pierdea meciul. Si pentru ca maniera de arbitraj a ramas aceeasi, strigam prin prosop, ca sa nu fiu auzit. Am început sa si trag fire din el! A batut Doru, dar prosopul l-am facut varza. La vestiar, el s-a luat însa cu mîinile de par si a început sa tipe: „, a povestit Tudor.

Mamaia de la nisip

Lazarica Doroftei, mama campionului mondial, asteapta cu nerabdare sa-si întîlneasca fiul, dar si nepotii. „Alex, cel mic, care are trei ani jumatate, nici nu ma cunoaste. Cu Adrian, care are sase ani si jumatate, mai vorbesc la telefon. El îmi spune mamaia de la nisip, iar cuscrei mele, mamaia de la bloc. Cînd era el mai mic, construiam o camera aici, la curte, si erau numai gramezi de nisip. Si asa m-a tinut minte copilul”, povesteste femeia în vîrsta de 70 de ani, care nu si-a vazut nepotii de un an.

Aproape 100.000 de dolari

Pentru victoria asupra argentinianului Raul Balbi, Leonard Doroftei a avut o bursa de 63.000 de dolari. La acestia s-au adaugat 25.000 de dolari pe care Mosu i-a primit din partea unui mare cazino din Montreal caruia i-a facut reclama, tatuîndu-si adresa acestuia de Internet pe spate. Întrebat de Ovidiu Ioanitoaia în timpul emisiunii care a gazduit meciul cîti bani i-au revenit în urma „afisarii” tatuajului, Dorin a raspuns în engleza: „Twenty five thousand dollars”. Românul a mai primit alti bani si din partea postului de televiziune HBO, cel care a transmis în SUA meciul. „La cîte milioane de pumni a luat în viata lui, nici o suma nu i-ar rasplati eforturile”, a spus sora sa, Florentina.

Mihai Doroftei l-a descoperit pe Maldarasanu

Fratele mai mare al campionului mondial este în prezent antrenor principal la echipa de tineret a clubului de fotbal Matizol Ploiesti, care activeaza în Divizia D prahoveana. În vîrsta de 50 de ani, Mihai Doroftei este cel care în urma cu 11 ani, cînd antrena pe Feroemail Ploiesti, l-a descoperit pe Marius Maldarasanu, actualmente la Rapid. „Am avut mari probleme cu el pentru ca nu voia sa joace la echipa de seniori, spunîndu-mi ca e prea slab pentru a evolua alaturi de cei mari. Înaintea unui meci la Varbilau, Maldarasanu facuse o gasca împreuna cu ceilalti juniori si se lauda ca vor bate a doua zi cu 7-0. Am facut în asa fel echipa încît am pierdut cu 6-0 si astfel i-am demonstrat ca el nu are ce cauta la juniori”, a spus tehnicianul.

Mihai Doroftei îl ducea pe Maldarasanu împreuna cu toata echipa de juniori la galele de box în care evolua Leonard. „Sa fi vazut ce galerie avea Mosu’, cea mai tare din toata sala”. Ajuns în fotbalul mare, Maldarasanu nu l-a uitat pe cel care l-a învatat sa dea în minge. „Ma suna înainte si dupa fiecare partida. Mi-a facut abonament si sînt prezent în tribuna la toate jocurile din Giulesti, desi am fost stelist înrait la viata mea. Mi-a adus tricoul de la si cel de la Rapid pe care l-a purtat în anul în care a cîstigat titlul”, a încheiat cu mîndrie antrenorul.
Sursa:www.prosport.ro