Chiar râd hienele?

De: Mia Nicolescu / 09.01.2015, 14:13
Chiar râd hienele?
Există o specie de hienă care se numește „râs". Râsul arată ca o hienă pătată și este cel mai mare membru al familiei hienelor.

Atunci când hienele sunt la pândă sau devin entuziasmate de ceva, ele scot un fel de urlet straniu, însoțit de un chicotit în șoaptă, care sună ca un râs. Însă, bineînțeles, nu este râs, în sensul uman. E vorba doar de un sunet care seamănă cu un țipat și noi îl percepem ca fiind râs.

Râsul este un animal cu aspect fioros, înalt de circa un metru la umeri și e lung de circa 1.85 metri. Un râs de dimensiuni mari poate ajunge la 80 de kilograme.

În timpul zilei, râsul doarme într-o vizuină sau o peșteră. Atunci când se lasă întunericul, iese să caute mâncare. Hienele vânează singure, de obicei, dar se pot aduna în haită în jurul resturilor prăzii lăsate de lei sau altor animale de pradă. Simțurile lor ascuțite le ajută să vâneze și să curețe toate rămășițele vânatului.

Hiena este, de obicei, fricoasă și preferă să mănânce rămășițele prăzilor lăsate de alte animale. Dar ajunge și în tabere sau sate și, uneori, atacă oamenii care dorm în aer liber. De obicei, urmărește cirezi de vite sau antilope. Pentru a-și încheia vânătoarea, ele atacă animale bolnave sau infirme, foarte tinere sau foarte bătrâne.

Râsul sau hiena pătată este o specie africană, ce trăiește în zonele din Etiopia până la Capul Bunei Speranțe. O caracteristică ciudată a hienei pătate este că, spre deosebire de majoritatea animalelor, femela râs este de mai mare decât masculul.