Chiar și tremuratul te poate ajuta să arzi grăsimi!

De: Mihaela Enache / 10.02.2014, 11:15
Chiar și tremuratul te poate ajuta să arzi grăsimi!
Poate tremuratul din cauza frigului să ducă la pierderi în greutate?

Nu chiar. Dar tremuratul declanșează un răspuns în mușchi la oamenii care se găsesc în frig similar cu cel al exercițiilor, arată cercetările.

Mușchii oamenilor care tremură declanșează eliberarea unui hormon numit irisin, care activează grăsimea maro – un tip de grăsimi găsite la oameni care ard energie pentru a genera căldură.

Cercetătorii au cerut participanților sănătoși să petreacă o oră făcând exerciții și au măsurat consumul lor de oxigen.

După fiecare rundă de exerciții, au măsurat și nivelurile de irisin. S-a dovedit că în momentele de contracție ale mușchilor se eliberează irisin.

După calcularea consumului de energie, cercetătorii au acoperit participanții cu pături umplute cu aer rece.

Cei mai mulți dintre participanți au început să tremure.

O oră mai târziu, cercetătorii au măsurat nivelul hormonilor lor.

„În cazul tremuratului, am obținut o creștere similară a nivelului de irisin ca în cazul exercițiilor maxime sau a unei ore de exerciții, dar consumul de energie a fost mai mic decât în cazul mișcării”, a declarat Francesco Celi, endocrinolog la Richmond-based Virginia Commonwealth University.

Studiul sugerează că tremuratul și contracția musculară stimulează eliberarea de irisin, apoi se transformă în grăsime maro și permite consumul de energie pentru a produce căldură.

Oamenii de știință ar putea dezvolta medicamente care ar putea crește consumul de energie fără să fie nevoie ca oamenii să facă exerciții sau să tremure, susține studiul.