Chile închide închisoarea de lux a acoliților lui Pinochet

De: Marian Andrei / 27.09.2013, 13:30
Chile închide închisoarea de lux a acoliților lui Pinochet
Președintele chilian, Sebastian Pinera, a cerut închiderea penitenciarului cu piscine și zone barbeque unde sunt deținuți zece persoane din anturajul fostului dictator Augusto Pinochet, condamnați pentru crimă, tortură și alte infracțiuni.

Zece dintre acoliții dictatorului chilian Augusto Pinochet, între care și Manuel Contreras, fostul șef al renumitei poliții secrete DINA, vor fi mutați din Penitenciario Cordillera din Santiago, unde beneficiau de condiții de excepție, într-o închisoare „normală”.

Clik aici pentru vremea în detaliu. Vremea apropo

Cei zece erau „cazați” în cinci camere spațioase, fiecare având grupul său sanitar. Ei puteau juca tenis timp de două ore pe zi și aveau antrenor de fitness pentru a-și păstra condiția fizică. Nu lipseau piscinele și zone de recreere, inclusiv cele unde puteau face grătar.

Închisoarea de lux a atras atenția mass media după ce Contreras a acordat un interviu cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la lovitura de stat militară.

Decizia presedintelui Pinera de închidere a inchisorii, luată după apariția interviului lui Contreras, a fost motivată de „nevoia de egalitate în fața legii a deținuților, asigurarea siguranței acestora și eficientizarea activității gardienilor”.

În timpul dictaturii de 17 ani a lui Augusto Pinochet peste 3.000 de opozanți au fost uciși sau au dispărut iar alți 28.000 de oameni au fost torturați.