Chimie: „Presa este proastă” (Interviu)

De: Mia Nicolescu / 12.09.2012, 12:30
Chimie, unul dintre cei mai iubiți artiști hip-hop la ora actuală, ne-a povestit cum a făcut cunoștință cu muzica, de unde i se trage numele de scenă și multe alte lucruri despre viața sa.

Îl are tatuat pe Mihai Eminescu pe braț, îl admiră pe Michael Jackson, este un perfecționist, o persoană credincioasă și dorește prin muzica lui să educe lumea.

Este vorba despre Chimie, artistul devenit idolul a sute de oameni de toate vârstele, din toate colțurile țării. Apropo.ro a avut deosebita plăcere să stea de vorbă față în față cu el și să dea „naștere” unui interviu despre viață, muzică și planuri de viitor.

Flou Rege vs. DJ Al’Bu – Murdar (cu Chimie si Bibanu Mixxl) de pe tare.ro

Apropo.ro: Pentru cei care citesc pentru prima oară despre tine… de ce Chimie?

Chimie: E ca și când ar fi numele meu. E porecla din clasa a 2-a, de când aveam 8 ani. Este, de fapt, un derivat de la „chimiță”. Pentru că eram subțire si un prieten a făcut el o chițibușeală, a încercat un joc de cuvinte, mi-a spus chimiță si de aici toate derivatele, tot felul de sufixe și chimie a fost cel mai populat. Deci e tot ca și numele meu, mă identific. Și-mi place așa. Și Mișu îmi place, cum îmi spun acum, numele meu, numele de scenă. E mai bine așa, îți creezi identitatea, mișto.

Apropo.ro: Când ai făcut prima oară cunoștință cu muzica? Consideri că tu ai ales-o pe ea sau ea te-a ales pe tine?

Chimie: Încă din copilărie erau casete în casă, Beatles, Queen, Pink Floyd, Genesis. În casă am ascultat prima oară muzică bună, de mic. Și de stilul ăsta de muzică pe care îl fac acum, efectiv, m-am îndrăgostit! Muzica m-a ales!

Apropo.ro: Îți mai aduci aminte de primul concert susținut?

Chimie: Primul concert oficial, mai mare, a fost la terasa Tomis din Constanța, acum vreo 10 ani. A fost un all star, un hip-hop camp. Erau multe formații cunoscute și necunoscute. Nu-mi amintesc mare lucru, dar a fost haos.

Apropo.ro: Cum este omul Chimie de pe scenă și cum este omul Mișu de acasă? Se întâlnesc aceste două personaje într-un punct comun?

Chimie: Aproape că se confundă de multe ori. Muzică respir, cu muzica mă trezesc, asta fac. În rest, o ard bătrânește, clasic, timp petrecut cu familia. Imaginea mea nu este de om dur. Bărbătește. Suntem bărbați, dar nu să epatăm. Trebuie să fii un om echilibrat, să te simți bine în pielea ta și acasă, și pe scenă, și la serviciu.

Chimie

Apropo.ro: Dar ți s-a întâmplat ca oamenii să îți spună că ești fals, prin ceea ce zici în piesele tale, că tu de fapt nu ai simțit pe pielea ta acele sentimente?

Chimie: Nu prea mi s-a întâmplat să mi se spună, pentru că se simte, nu prea ai cum să-mi spui asta, eventual dacă nu mă cunoști deloc. Mi s-a mai întâmplat să mi se spună că sunt arogant sau că sunt figurant, cred că multora li s-a întâmplat. Dar asta e de departe, cine mă cunoaște știe că este o fantasmagorie. Interacționez cu tot felul de oameni și vorbesc normal cu ei. Deci, cine ar spune asta e clar că nu a stat niciodată de vorbă cu mine.

Apropo.ro: Îmi poți spune o piesă de care te reprezintă cel mai mult?

Chimie: Nu cred că pot să aleg una, e prea greu. În toate lași câte puțin, sunt multe care mă reprezintă și spun ceva despre mine.

Apropo.ro: Ce mesaj dorești să transmiți prin piesele tale?

Chimie: Depinde de la piesă la piesă. Acum încerc să fiu cât se poate de actual, cât se poate de universal. Cred că asta facem toți, scriitorii, încercăm pe parcurs să ne exprimăm din ce în ce mai bine, sa ne vină exact să zicem ce vrem cu adevărat. Vreau să nu fim doar fraieriți, să nu fim turme, cam asta vreau să zic. Să educăm lumea, să nu se moară de foame pe stradă… cam asta.

Apropo.ro: Cât timp îți ia să scrii o piesă?

Chimie: Sunt momente în care să nu fi mulțumit la un text, până capătă forma pe care o vrei. Pot să scriu o piesă în două ore, dar și într-o lună. Dar sunt perfecționist. Totul este pus cum trebuie, fiecare cuvințel, fiecare conjuncție… este acolo pentru că trebuie să fie.

Apropo.ro: Din piesele tale reiese că esti un tip credincios. Ai fost mereu așa?

Chimie: Nu cred că reiese neapărat, poate așa, subtil. Într-adevăr, sunt credincios, dar nu am epatat cu asta niciodată. Dar acum, să știi, poate o să vorbesc mai mult despre condiția omului religios. Am fost întotdeauna credincios, insuflat, tot așa, din familie.

Chimie

Apropo.ro: Știam, la un moment dat, că ești puțin cam bolnav. Care mai este starea ta de sănătate, în prezent?

Chimie: Sunt foarte bine! Sunt curățel, sunt fresh! Mă simt foarte bine.

Apropo.ro: De ce îți este frică?

Chimie: Îmi este frică să înțeleg total greșit lucrurile.

Apropo.ro: Dacă nu ar mai fi muzica, spre ce domeniu te-ai îndrepta?

Chimie: Aș face tot ceva artistic. Și îmi place să și gătesc, m-aș refugia într-o bucătărie. Și eu am terminat Jurnalismul și chiar mă gândeam azi dimineață să îmi extind talentul ăsta scriitoricesc și pe partea asta. Când eram mic, cochetam cu asta. Mă gândesc foarte serios și să fac filme.

Apropo.ro: Dacă ar fi să joci într-un film despre viața ta, care ar fi titlul acestuia?

Chimie: Ar fi un film pe stilul Scorsese, d-ăla clasic, bun. Un nume… „Totul pe o carte”, dar ăsta e numele de carte. Dacă o să scriu o carte, așa o să se numească.

Apropo.ro: Pregătești un videoclip, în curând?

Chimie: Lansez la „Omul modern”, primul care o să iasă, și intenționez să scot un videoclip pe lună. Și vreau să fie din ce în ce mai bune, artistic vorbind, să nu mai fie un simplu clip rap. Mereu mă gândesc să aduc ceva nou.

Apropo.ro: Și un concert?

Chimie: Pe 4 octombrie o să am un concert în Kulturhaus. Vreau să închid seria „Mambo Siria” și pe sfârșitul toamnei o nouă lansare, un material nou.

Apropo.ro: Te-am văzut în concerte cu Shadowbox…

Chimie: Pregătesc un album cu Shadowbox. Ne cheamă lumea, avem oferte de studio, oferte de producție. Avem două concerte, luna aceasta (septembrie – n.r.), în București. Am impresia, nu vreau să greșesc datele, unul pe 21, pe Lia Manoliu, este un eveniment mai mare, și pe 27 la Sala Polivalentă. Sper, într-o lună, să apară o piesă, două, pe internet și un videoclip. Și dăm bice la album, anul ăsta. Și mai lucrez la un album solo cu gAZAh la producție.

Apropo.ro: Am citit și auzit numai de bine despre tine. Te-ai lovit și de criticile oamenilor?

Chimie: Sunt bine primit. Este o critică constructivă, să știi. D-asta s-a creat, din start, o relație de respect cu colegii de breaslă, ca să zic așa.

Apropo.ro: Care este cel mai mare critic al tău?

Chimie: Eu, evident!

Apropo.ro: Care este cel mai bun sfat primit și cine ți l-a dat, în ceea ce privește cariera?

Chimie: Am furat meserie, ca să zic așa. De la ăștia mai mari. În clipa asta nu îmi aduc aminte un sfat pe care să mi-l fi dat cineva și să-mi rămână marcat în cap.

Chimie

Apropo.ro: Citești? Care este ultima carte pe care ai citit-o?

Chimie: Da. „Sacrul și profanul”- Mircea Eliade.

Apropo.ro: Ce muzică asculți când ești acasă? Sau în mașină.

Chimie: Ascult hip-hop, destul de mult. Niște jazz. Ascult și muzica mea. Îmi iau CD-uri, bag la mașină. În mașină ascult cel mai mult muzica mea.

Apropo.ro: Îți dorești să colaborezi cu un artist anume?

Chimie: Aș face o colaborare cu NAS.

Apropo.ro: Dacă L-ai întâlni pe Dumnezeu, ce i-ai spune?

Chimie: Dacă L-aș recunoaște din prima, i-aș zice „Mulțumesc”. Dacă nu L-aș recunoaște, L-aș asculta mai mult decât să îi spun eu ceva.

Apropo.ro: Și o întrebare de final… Chiar e proastă presa?

Chimie: Da! În general. Totul este manipulat de conducere, e pe interese. E circ la televizor și în presă, dar sunt și jurnaliști buni, care au articole bune.

Și pentru toți cei care au citit acest interviu, Chimie are și un mesaj: „Dacă aveți ceva de spus, spuneți, nu mai bateți apropouri!

FOTO: MEDIAFAX/Andreea Alexandru