China: 28.000 de râuri, lipsă la inventar!

De: Marian Andrei / 30.04.2013, 14:00
China: 28.000 de râuri, lipsă la inventar!
Dacă acum 20 de ani numărul râurilor din China era estimat la 50.000, zilele trecute Administrația chineză a apelor a declarat că 28.000 dintre acestea au "dispărut"!

Oficialii chinezi pun acest lucru pe seama statisticilor necorespunzătoare din trecut , a erodării solului și a schimbărilor climaterice din ultimii ani.

Showbiz.ro te trimite la EROS SHOW! Vrei și tu?

„Din cauza limitărilor tehnologice din trecut, multe estimări au fost făcute după hărți topografice realizate în anii 1950, și de aici apare această diferență între cifre. De vină mai sunt schimbările climaterice și eroziunea solului”, a declarat Huang He, adjunct al Ministrului Apelor.

Chiar dacă această explicație pare plauzibilă, activiștii în problemele mediului nu se declară mulțumiți de ea. „Este ca și cum Statele Unite s-ar trezi dintr-o dată fără Mississippi„, afirmă aceștia. Unul dintre ei, Yami Laoliu, pune problema tranșant: „An fost surprins să aud că 28.000 de râuri au dispărut. Este acesta un dezastru natural sau unul provocat de om? Eu cred că principala vină o poartă oamenii!„.

De aceeași părere este și expertul Peter Gleick: „Schimbările climaterice sunt o reală amenințare pentru resursele lumii, și deja am văzut impactul acestora asupra calității și, destul de des, asupra disponibilității resurselor de apă. Dar ceea ce s-a întămplat în China depășește cu mult efectele schimbării climei„. 

Un alt user al Sina Weibo (platformă similară Twitter) a postat două hărți ale regiunii Qingdao, una veche în care multe ape erau prezentate în detaliu, și una mai recentă, în care râurile nu mai apăreau, fiind înlocuite de șosele și aglomerări urbane.

Concluzia este că, în afara autorităților, toată lumea a observat că dispariția râurilor coincide cu perioada de rapidă industrializare și creștere urbană, expansiunea economică a Chinei fiind făcută fără a fi luate măsuri de protejare a apelor.