China a confiscat 14,5 miliarde de dolari de la un fost oficial

Apropo.ro / 31.03.2014, 09:56
China a confiscat 14,5 miliarde de dolari de la un fost oficial
Autoritățile din China au blocat sau confiscat active în valoare de cel puțin 90 de miliarde de yuani (14,5 miliarde dolari) de la membrii familiei și asociați ai fostului șef pentru securitate internă Zhou Yongkang, aflat în centrul celui mai mare scandal de corupție din ultimele șase decenii.

Peste 300 de rude ale lui Zhou, aliați politici, protejați și angajați au fost reținuți sau interogați în ultimele patru luni, au declarat două surse apropiate situației.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

Mărimea activelor blocate și a investigației din jurul lui Zhou, despre care nu s-a știut nimic până în prezent, face acest caz unul fără precedent în istoria modernă a Chinei și arată că președintele Xi Jinping vrea să combată corupția la cel mai înalt nivel.

Investigația ar putea să fie și o răzbunare politică, după ce Zhou a nemulțumit lideri precum Xi, opunând-se la înlăturarea fostului politican de rang înalt Bo Xilai, condamnat în septembrie la închisoare pe piață, pentru corupție și abuz de putere.

Zhou, în vârstă de 71 de ani, se află în arest la domiciliu de la sfârșitul anului trecut. El este politicianul chinez de cel mai înalt rang care este investigat pentru corupție, de la venirea la putere a Partidului Comunist, în 1949.

Astfel de confiscări de active nu sunt neobișnuite în China. În ianuarie, revista chineză Caixin a relatat că autoritățile au confiscat o statuetă din aur masiv a lui Mao Zedong, între alte bunuri, de la locuința unui ofițer de armată, investigat din 2012.