China a devenit a treia țară care a reușit aselenizarea

De: Marian Andrei / 16.12.2013, 10:00
China a devenit a treia țară care a reușit aselenizarea
Sonda spațială chineză Chang'e-3 a aselenizat sâmbătă noaptea, eveniment ce marchează alăturarea Chinei singurelor două țări care au mai reușit acesti lucru, Statele Unite și URSS.

Aselenizarea sondei Chang-e, prima după o pauză de 37 de ani, a avut loc într-o „câmpie” largă de 400 de km, numită „Golful Curcubeelor”.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Sonda a eliberat vehicolul de explorarea teleghidat, numit „Iepurele de jad”, un dispozitiv tot-teren, cu șase roți, ticsit de aparatură electronică.

Potrivit unei legende, „Iepurele de jad” trăiește pe Lună, unde pisează elixirul nemuririi în mojarul său. Animalul-farmacist o are alături pe Chang’e, zeița chineză a Lunii.

Vehiculul de 120 de kilograme, a cărui principală sarcină va consta în realizarea de analize științifice, în special geologice, a primit acest nume în urma unui sondaj online la care au participat 3,4 milioane de persoane.

‘Iepurele de jad’ are misiunea să efectueze analize științifice, în special geologice. Dotat cu panouri solare pentru a-și furniza energia, el va trimite spre Terra imagini tridimesionale ale Lunii.

China speră să devină, prin programul sau Chang’e, prima țară din Asia care trimite un om pe Lună, probabil dupa 2025.